НОВИНИ

Главният секретар на МВР Петър Тодоров подаде оставка (ОБЗОР)

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
16:13, 30.08.2023 (обновена)
Чете се за: 05:27 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

След седмици на политически спорове, главният секретар на МВР Петър Тодоров днес подаде оставка. Направи го с изявление, в което остро критикува вътрешния министър Калин Стоянов. Тодоров подава оставка близо две седмици след като премиерът Николай Денков му я поиска с аргумента за зачестили тежки криминални престъпления, включително разстрела на Алексей Петров. Темата запали спор между премиер и президент.

Румен Радев отказа да освободи Тодоров от поста с мотива, че искането е политическо и е "продължение на пълномащабната чистка в тази институция". Президентът повтори позицията си включително и по-рано днес, преди Тодоров да обяви решението си да напусне поста. Това е втори път, в който Тодоров подава оставка. Първият беше през ноември миналата година, когато полицай беше тежко ранен и почина в опит да задържи мигранти. И тогава президентът Радев не прие оставката му.

Радев отказа официално да отстрани главния секретар на МВР

По-рано днес от "Дондуков" 2 обявиха, че държавният глава Румен Радев е изпратил официален отказ за освобождаването на главния секретар на МВР, след като вътрешният министър Калин Стоянов изпрати мотивирано искане за това към президента.

"Няма какво да коментираме. Действително е факт. Във вчерашния ден в МВР се получи отказ за съгласуване на това, което ние поискахме, а именно освобождаване на главния секретар от МВР. - Как ще продължите да работите от тук нататък с главния секретар? - Аз го заявих - трудно за него", каза Калин Стоянов - министър на вътрешните работи.

Вътрешният министър е внесъл предложение за прекратяване на правомощията на главния секретар на МВР

Няколко часа по-късно, след 34 години в сиситемата на МВР Петър Тодоров обяви:

"Подавам оставка като главен секретар на МВР. Настоящето полититческо ръководство на МВР няма волята да продължи борбата за законност. За мен този пост не е самоцел, аз имам чест и достойнство на български офицер и генерал."

Тодоров коментира и позицията на вътрешния министър:

"Мотивите, с които лицето Калин Стоянов поиска моята оставка, нямат никакво основание. Обвиненията бяха грозни, а опитът да се използва смъртта на колегите за постигане на конюнктурни цели недостоен. Не приемам да бъда хулен от конюнктурни политици."

Петър Тодоров смята, че мотивите за исканото отстраняване нямат отношение към работата му:

"А са в пряка връзка със записа, който изтече преди месец от една партийна централа, в който се казваше, че нашето МВР ще прави нашите изброи. Не желая да ставам част от опитите за политическа употреба на МВР, с поголовната смяна на директори на областни дирекции, показали изключителни резултати в борбата с престъпността и на изборното законодателство, показват всичко това."

Какво пише в годишните доклади за работата на МВР?

И допълни, че професионалната оценка за свършеното от служителите на МВР и на него като ръководител, е записано в докладите за дейността на МВР през 2022 г. и първата половина на 2023 г.:

"Ако този министър беше останал наистина верен на МВР, нямаше да нанася тези вреди върху системата под политически натиск. На всички колеги от МВР искам да кажа следното нито крачка назад. Ние сме призвани да работим за гражданите. Благодаря за доверието на президента и за подкрепата, която имам и към момента. Служа на Република България."

Главният секретар на МВР Петър Тодоров беше назначен от президента на 5 август 2021 г. по предложение на служебния премиер Стефан Янев. Отстраняването на Тодоров беше поискано след среща в Министерския съвет по повод зачестилите тежки криминални престъпления, включително и разстрела на Алексей Петров.

По темата работиха: Тихомир Игнатов, Николай Минков

Преди дни МВР публикува доклад от министъра на вътрешните работи Калин Стоянов до МС относно проект на решение за предложение до президента за издаване на указ за прекратяване на правомощията на главния секретар.

Целия текст вижте ТУК

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Индийският луноход изпрати на Земята снимка на спускаемия модул
Индийският луноход изпрати на Земята снимка на спускаемия модул
Левски изрази съпричастност към битката на Петър Хубчев с коварна болест
Левски изрази съпричастност към битката на Петър Хубчев с коварна болест