НОВИНИ

Какво пише в годишните доклади за работата на МВР?

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
18:15, 30.08.2023
Чете се за: 08:00 мин.
У нас
мвр предупреждава фалшиви призовки електронна поща
Снимка: Десислава Кулелиева
Слушай новината

По-добри или по-лоши са резултатите от работата на МВР през миналата година и от началото на тази до момента? Този въпрос излезе на дневен ред след като министърът на вътрешните работи поиска оставката на главния секретар, а президентът Румен Радев и Петър Тодоров отговориха, че показателни за работата му са докладите за работата на МВР.

Доклад 1: С какви мотиви вътрешният министър поиска оставката на Петър Тодоров

На 25 август на страницата на пресцентъра на МВР е публикуван Доклад за проект на решение на МС за предложението до президента за издаване на указ за прекратяване на правомощията на главния секретар. В него е записано, че Петър Тодоров е отговорен за липсата на организация и контрол върху дейности в МВР, което е в пряка връзка с настъпилата смърт на шестима полицейски служители при изпълнение на служебните им задължения. Посочени са и примери:

  • На 02.09.2021 г., около 06:30 часа, на автомагистрала „Марица”, служебен автомобил на „Пътна полиция“ излиза извън пътното платно и се преобръща. От удара на място загива возещият се на предна дясна седалка мл. инспектор Тенчо Ванчев.
  • На 25.08.2022 г., около 04:54 часа, при опит за спиране на автобус с нелегални мигранти, на място загиват старши полицай Йордан Илиев и мл. експерт Атанас Градев, служители на Областна дирекция на МВР - Бургас.
  • На 26.09.2022 г., около 21:00 часа, по време на изпълнение на служебните си задължения, свързани с проверка на лице, отговарящо на профила „нелегален мигрант“, преминаващ лек автомобил блъска младши инспектор Генади Троев, служител на Районно управление Стралджа. Вследствие на удара служителят губи живота си на път за болницата.
  • На 22.11.2022 г., около 05:30 часа, микробус с мигранти се удря в служебен автомобил на отдел „СПС“ при СДВР, в резултат на което са пострадали трима служители на СДВР, единият от които младши експерт Кирил Петков почива в УМБАЛ „Света Анна“.
  • На 07.11.2022 г., около 20:35 ч. на българо-турската граница, неустановено лице стреля по съвместен наряд от служители на МВР и Министерство на отбраната, в резултат на което младши инспектор Петър Бъчваров от ГПУ Елхово към РДГП - Елхово умира на място.

В доклада е записано още, че в резултат на неосъществен контрол и адекватни действия от страна на главния секретар, в рамките на периода от 2021 г. до 31.05.2023 г. се наблюдава значително увеличение на извършените престъпления против личността (умишлени и непредумишлени убийства, с особена жестокост) в столицата и страната, извършени по време на битови скандали и/или в резултат на осъществено домашно насилие над жени.

В доклада са посочени още примери, включително с мистериозното завръщане в България на издирвания Aнгел Христов, популярен като брат Галев, което според вътрешния министър е в резултат от “неосъществен контрол от страна на главния секретар по отношение на пропускателния режим през ГКПП на страната, издирвателната и охранителна дейност, осъществявана от органите на МВР”.

Посочен е и случаят с убийството на Димитър Малинов от Цалапица, при който според вътрешния министър е допуснато бездействие.

“Вследствие на това бездействие е допуснато извършителят на убийството да напусне страната. Случаят придоби широк обществен отзвук, изпълнен с нагнетяване на омраза и недоверие към системата на МВР и държавата като цяло", пише в доклада.

В заключение се добавя, че главният секретар е длъжен да организира и контролира основните дейности на МВР, като отговаря за изпълнението им.

“Липсата на качествен контрол от страна на главния секретар на МВР има пряко отражение върху борбата с престъпността, опазването на обществения ред и сигурност в страната и опазването на живота и здравето на гражданите и служителите на МВР. Горепосочените случаи показват, че са налице сериозни пропуски в дейността на главния секретар на МВР, което е основание за прекратяване на правомощията му”, е написано още в доклада.

Лоши резултати или чистка?

В края на миналата седмица в съобщение от пресцентъра на президентството бяха коментирани мотивите към предложението за отстраняването на Тодоров от поста. Те бяха определени като политически и като продължение на пълномащабна чистка в институцията. От администрацията на президента заявиха, че посочените аргументи за липсата на организация и контрол върху дейностите на МВР са в остро противоречие с докладите за дейността на МВР за 2022 година и първото полугодие на 2023.

“Българските граждани могат да изискат и да се запознаят с Докладите за дейността на МВР за 2022 г. и първото полугодие на 2023 г., в които професионалната дейност на институцията е оценена на базата на конкретни данни и статистически показатели. Така те ще могат сами да преценят каква е истинската причина за искането за отстраняване на главния секретар на МВР", се казва още в съобщението.

Радев: Мотивите за поисканата оставка на Петър Тодоров са изцяло политически

Самият Петър Тодоров също заяви днес, че професионалната оценка за свършеното от него и колегите му са именно тези доклади.

Доклад 2: Какво казва отчетът на МВР за 2022 година?

Трудно е да се даде отговор на този въпрос. Докладът е качен на интернет страницата на ведомството. В него обаче няма цялостен анализ на посочените в него данни, от който да бъде направен извод дали се увеличават или намаляват престъпленията и съответно разкриваемостта им. Липсват и обобщение на данните и изводи на министерството.

Главният секретар на МВР Петър Тодоров подаде оставка

Доклад 3: Какво казва отчетът на МВР за 2023 година?

Относно данните за 2023 година, на 18 август на страницата на пресцентъра на МВР е публикувано съобщение, според което от началото на годината са регистрирани по-малко престъпления спрямо същия период на 2022 г. В съобщението се цитира вътрешният министър:

“Категорично не може да говорим за усложнена криминогенна обстановка, сочи анализът на данните в МВР на база сравнение с предходни години, заяви министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.”

Посочени са и конкретни данни - 4% по-малко престъпления спрямо същия период на 2022 г. Отчита се, че от 41 регистрирани умишлени убийства, са разкрити 40. Отбелязва се, че има с 10% по-малко кражби и с 8 на сто по-малко посегателства спрямо МПС.

Вътрешният министър е внесъл предложение за прекратяване на правомощията на главния секретар на МВР

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започва 80-ото издание на кинофестивала във Венеция
Започва 80-ото издание на кинофестивала във Венеция
Мартин Йорданов ще играе в баскетболния Черно море Тича и през следващия сезон
Мартин Йорданов ще играе в баскетболния Черно море Тича и през следващия сезон