НОВИНИ

Близки на загинали в катастрофи се събраха на протест пред Народното събрание

Алекс Донев
от Алекс Донев
09:46, 01.09.2023
Чете се за: 02:12 мин.
У нас
Слушай новината

Родители и близки на загинали в автомобилни катастрофи се събраха на протест пред Народното събрание. На място присъстваха и родителите на убития в Цалапица млад мъж Димитър Малинов.

Те настояват за по-строги наказания за хората, които са причинили смърт на пътя след употреба на алкохол или наркотици. Според тях настоящите промени в Наказателния кодекс не са достатъчни и не отговарят на исканията им.

Пред централния вход на Народното събрание минаха министрите от кабинета. При протестиращите се спря вътрешният министър Калин Стоянов. Те поискаха от него да съдейства за среща между лидерите на парламентарно представените партии, министъра на правосъдието и главния прокурор.

Снимки: Десислава Кулелиева, БНТ

"Поемам ангажимент да говоря с тях и в спешен порядък да организираме такава среща. Аз искам да ви благодаря, вие сте хроата, благодарение на които се случиха част от промените в Закона за движение по пътищата, както и в Наказателния кодекс. Аз продължавам да твърдя, че убийството на пътя от шофьор, който е употребил алкохол или наркотици, следва да бъде умишлено убийство с евентуален умисъл", каза вътрешният министър Калин Стоянов.

Всички родители на протеста са очернени и казват, че убийците на децата им са все още на свобода.

Атанаска Бакалова, майка на Димитър от Цалапица: "Искаме най-тежката мярка за убийците - доживотен затвор без право на замяна. Това е, за което ще се боря до края на живота си, няма да се спра. Аз съм Митко и няма да мълча, искаме справедливост за Митко!"

Петя Иванова: "Това е последният мирен протест, обединяваме се. Ако днес не ни чуят и не седнем на една маса от днес започваме гражданско неподчинение, затваряне на пътища."

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изплащат пенсиите между 7 и 20 септември, обезщетенията за майчинство - на 5 септември
Изплащат пенсиите между 7 и 20 септември, обезщетенията за майчинство - на 5 септември
Нов екип от български пожарникари заминава за Гърция
Нов екип от български пожарникари заминава за Гърция