НОВИНИ

Напрежение в Община Варна заради рибарското пристанище

bnt avatar logo
от БНТ
16:40, 01.09.2023 (обновена)
Чете се за: 02:07 мин.
Регионални
Слушай новината

Кметът на Варна Иван Портних обяви, че срещу него е в ход "активно мероприятие". Той визира разследване на Европейската прокуратура за изграждането на рибарското пристанище "Карантината" в "Аспарухово" и избора на геодезиста Йоан Каратерзиян за експерт на прокуратурата.

Според Портних Каратерзиян е в конфликт на интереси, защото е член на "Зелено движение". Той е бил председател на Камарата на геодезистите в България.

За БНТ той заяви, че не може да коментира, докато работи по събирането на факти по случая. Портних обяви още, че има съмнения и за намеса в разследването от страна на Теодора Георгиева, прокурор в Европейската прокуратура.

Договорът за европейско финансиране за "Карантината" е от 2018 година, като са отпуснати над 7,5 милиона лева.

Заради проблеми с проектирането в пристанището засега са изградени 84 от планираните 116 места за рибарски кораби, а заради пясъчни наноси се налага допълнително удълбочаване.

След сигнали Европрокуратурата е започнала проверка през 2021 година. Според Портних става въпрос за политическа манипулация.

От Европейската прокуратура обявиха, че няма да коментират изявления на политически представители във връзка със свои разследвания.

"Отсега предполагам какви ще са следващите действия: Спешно и срочно повдигане на обвинения, а може би и арест, непосредствено преди местните избори. Видно е, че имат огромен страх и не им излиза социологията, виждате какъв инструментариум, какъв груб инструментариум и евтин сценарий се реализират", заяви Иван Портних, кмет на Община Варна.

Автор: Светлана Ганчева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вътрешният министър поискал оставката на Петър Тодоров след посещение на Кирил Петков
Вътрешният министър поискал оставката на Петър Тодоров след посещение на Кирил Петков
Макс Верстапен бе най-бърз в първата тренировка преди Гран при на Италия във Формула 1
Макс Верстапен бе най-бърз в първата тренировка преди Гран при на Италия във Формула 1