НОВИНИ

След серията трусове: Готови ли са общините в Благоевградско за по-силни земетресения

bnt avatar logo
от БНТ
20:25, 11.09.2023
Чете се за: 03:12 мин.
У нас
Слушай новината

За последната седмица над 70 земетресения са регистрирани в района на Симитли и Благоевград. 9 от трусовете са с магнитуд от над 3-та степен по скалата на Рихтер и бяха усетени от хората, а сеизмолози очакват поредицата от леки и средни земетресения да продължи и в следващите дни.

Поредица от земетресения разлюляха Благоевградска област

Седмица след първия трус и последвалите още десетки вторични, хората в симитлииското село Крупник нямат притеснения за здравината на къщите си. Разказват, че дори не обръщат внимание на леките земетресения.

"Аз живея в къща, която е строена тридесет и някоя година, стара каменна зидария, която е без плочи и по-спокойна съм. Така поне казват че старото строителство е по-стабилно", каза Росица Петрунова.

"Мога да ви кажа, че нашата къща е построена 1997 година и си спомням много добре че наляхме много бетон в основите, защото в плана имаше специални земетръсни шайби", обясни Иванка Чакалска, кмет на с. Крупник.

Заради високия риск от земетресения в района на Крупнишкия разлом, още през 1987 година са въведени строги норми за проектирането на сградите и съоръженията.

"Тези бетонните стени те са винаги в две перпендикулярни посоки, те поемат земетръсното натоварване и те подсигуряват сградата на земетръс. Когато имаме такива повече на брой стени в двете посоки толкова по-сградата е устойчива. Ако са спазвани нормите за земетръс можем да кажем че сградите след 90-а година построени би трябвало да бъдат добре подсигурени", посочи Спас Митев, структурен инженер.

Как работят известията при земетресения и има ли смисъл от тях?

В Благоевградска област не е изградена частта от системата за ранно предупреждение за известяване със СМС. За това е предвидено при опасност населението да бъде предупредено със сирените.

"Общината ще реагира с това, което може, с техника, с логистични центрове, имаме го точно това разписано в плана. Най-важното е да няма паника, да знаят, че има кой да реагира", коментира Илко Стоянов, кмет на община Благоевград.

За бърза реакция при земетресения в областната администрация има разработен план за защита при бедствия. Създадена е организация за съвместни действия от страна на редица институции, като пожарна, полиция, спешна помощ.

Репортер: Станислава Христова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Академик Пловдив приема Левски, ЦСКА и Черноморец в подготвителен турнир по баскетбол
Академик Пловдив приема Левски, ЦСКА и Черноморец в подготвителен турнир по баскетбол
Пол Погба е дал положителна проба за допинг
Пол Погба е дал положителна проба за допинг