НОВИНИ

Михайло Подоляк специално пред БНТ: Украйна няма да приеме размяна на територии срещу мир

bnt avatar logo
от БНТ
20:07, 11.09.2023
Чете се за: 02:32 мин.
По света
Слушай новината

Украйна е против опцията "размяна на територия срещу мир", коментира в специално интервю за БНТ специалният съветник на украинския президент Михайло Подоляк.

Според него такъв сценарий е нереалистичен, a най-реалистичният се свежда до категоричната загуба от страна на Русия във войната и връщане към принципите на международното право. Според Подоляк не е възможно тази война да приключи чрез дипломация, а единствено по военен път.

Михайло Подоляк: За Украйна не съществува вариант "размяна на територия срещу мир"

"По принцип "територия срещу мир" беше планът, който предложиха на Украйна през 2014 година. Този план по някакъв начин беше изпълнен – Русия получи възможност да поеме контрола върху полуостров Крим и част от територията на Донбас. След това Русия подготви групировка за нахлуване и днес имаме пълномащабна голяма война, която коства много смърт, разруха. Смятам, че да се постъпва два пъти така е или признак на голяма глупост, или на нежелание да поемеш отговорност. Затова такъв сценарий е нереалистичен, реалистичният сценарий се свежда до категоричната загуба от страна на Руската федерация във войната и връщане на международното право като единствен инструмент за общуване между държавите", заяви Подоляк.

Според него всичко останало ще води единствено до следващ етап на войната. Категоричен е и че няма опция "размяна на територия срещу мир":

"Такава опция никога не е съществувала и съответно Украйна след осемнадесет, подчертавам – осемнадесет месеца война, изключително тежка война, огромен брой жертви, не е готова да чува такива предложения. За нас те са обидни и са максимално далеч от истинско желание да приключи войната".

Автор: Николай Кръстев

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заради набези на мародери опустошените къмпинги в Царево се охраняват денонощно
Заради набези на мародери опустошените къмпинги в Царево се охраняват денонощно
Словения победи Украйна и се класира за полуфиналите на Евроволей 2023 за мъже
Словения победи Украйна и се класира за полуфиналите на Евроволей 2023 за мъже