НОВИНИ

Радев: България и Гърция се превърнаха постепенно в стратегическа ос на стабилност

Александър Марков
от Александър Марков
19:56, 11.09.2023
Чете се за: 04:50 мин.
По света
Слушай новината

Президентът Румен Радев заяви, че България и Гърция са стратегическа ос на стабилност, която дава перспектива за устойчиво развитие на целия регион. Така държавният глава коментира българското участие на 87-ия Солунски международен търговски панаир, на който сме почетна страна-гост.

Международният панаир в Солун (Снимки)

Президентът Румен Радев, който посети българския павилион на Солунския панаир с гръцкия си колега Катерина Сакаеларопулу, заяви, че отношенията между София и Атина са на ново, много по-високо ниво.

"България и Гърция се превърнаха постепенно в стратегическа ос на стабилност, която дава перспектива за устойчиво развитие на целия регион", каза държавният глава.

Според президента, различни правителства са работили за интерконектора между двете страни, участието на България в терминала за втечнен газ в Александруполис, за енергийната свързаност между двете държави.

"За мен е много важен фактът, че новото редовно правителство споделя същия стратегически поглед за тези важни проекти и имам уверението на министър-председателя, че меморандумите, които подготви служебното правителство, ще бъдат подписани в най-скоро време", каза Радев.

Президентът напомни, че именно от президентската институция е започнал проектът за наблюдение и координация от космоса, който предстои сега да бъде реализиран с технологиите на фирмите, присъстващи на изложението.

"Така че да имаме поглед върху екология, почви, води, въздух, замърсяване, транспорт, селско стопанство, за да можем по-добре да управляваме процесите в България, ако щете и да си опазваме горите. Виждате какви са последствията", коментира президентът.

Добавената реалност е реалност на българския щанд на панаира в Солун.

"Ние искаме да представим едно ново технологично лице на България. Така че фокусът тук, на Солунския панаир, са, първо, високите технологии, иновациите и образованието", каза Богдан Богданов, министър на икономиката и индустрията.

Малки наносателити с размерите на куфар - дело на българска компания, могат да се окажат незаменими в борбата с природните стихии.

"Наносателитът най-просто казано е клас сателит, който е до 22 кг", обясни Светла Николова, представител на компания за разработване на наносателити, която работи съвместно с Европейската космическа агенция и НАСА. Сега ѝ предстои нов проект с българската държава.

България представя високи технологии, туризъм и култура на Солунския панаир

"България да създаде констелация от сателити, за да разработваме нови приложения, които да са насочени както към опазване на околната среда, но също така, системи за ранна превенция от бедствия и аварии", посочи министърът на икономиката и индустрията.

Сателитите могат да бъдат изстреляни в орбита на Земята и да предоставят данни на всеки 15 минути, които да помогнат от борбата с бедствията до опазването на границите.

Технологични иноватори от България ще осъществяват и първите карго превози с дронове - българско производство.

България е и сред лидерите и в производството на свръхмодерни технологии за производство на микрочипове, които се търгуват от Тайван до САЩ.

"Тези работи са роботи, които се интегрират в линии за производство на микрочипове. Благодарение на тях се произвеждат микрочипове", каза Боян Денев, представител на фирма за инженерен дизайн.

90-метров кораб за гръцката брегова охрана предлага и българско корабостроителтно предприятие.

"Те искат да е леко въоръжен с едно оръдие до 30 мм, с две картечници и да има условя да приема примерно 50 бежанци, да има условия да приеме на палубата си един 10-тонен хеликоптер, да има хангар. Освен технологичното лице чужденците могат да видят и туристическото лице на България", обясни вицеадмирал Пламен Манушев от корабостроителна компания.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Словения победи Украйна и се класира за полуфиналите на Евроволей 2023 за мъже
Словения победи Украйна и се класира за полуфиналите на Евроволей 2023 за мъже
Поголовна горска сеч в сърцето на Странджа - задават ли се нови наводнения?
Поголовна горска сеч в сърцето на Странджа - задават ли се нови наводнения?