НОВИНИ

България представя високи технологии, туризъм и култура на Солунския панаир

Александър Марков
от Александър Марков
09:49, 11.09.2023 (обновена)
Чете се за: 04:25 мин.
Бизнес
Слушай новината

България е почетна страна-гост на 87-ия Международен солунски търговски панаир. Високи технологии, туризъм и култура представят страната ни. Началото на форума беше дадено от министър на икономиката Богдан Богданов, а по-късно днес президентът Румен Радев и гръцкият му колега Катерина Сакералопулу ще посетят изложението.

Фирми, специализирани в производството на дронове за карго превози. Такива, които произвеждат наносателити и работят с аерокосмическата агенция на САЩ НАСА. Фирми, произвеждащи свръхмодерни технологии в производството на микрочипове. Тези са само някои от българските компании, които участват на 87-ия Международен солунски търговски панаир, на който тази година България е почетна страна-гост.

Международният панаир в Солун (Снимки)

Панаирът се организира всяка година и привлича стотици хиляди посетители от целия свят. Тази година България участва с над 60 компании, като българският щанд е организиран от Министерството на икономиката и индустрията.

"Ние искаме да представим едно ново технологично лице на България. Така че фокусът тук, на Солунския панаир, са, първо, високите технологии, иновациите и образованието. Тук ние обявихме за първи път и един важен за България проект. Става въпрос за една програма с идея България да създаде констелация от сателити, за да разработваме нови приложения, които да са насочени както към опазване на околната среда, системи за сигурност и приложения за сигурност, но, също така, системи за ранна превенция от бедствия и аварии", каза Богдан Богданов, министър на икономиката и индустрията.

Панаирът, който се организира всяка година в Солун, привлича около 220 000 посетители. Българските компании имат възможност да разговарят с потенциални чужди контрагенти и потенциални купувачи.

Светла Николова, компания за разработване на наносателити: "Наносателитът най-просто казано е клас сателит, който е до 22 кг. - Макетът на този зад вас? - Точно така, това е макет в реален размер на наносателит. Към настоящия момент сме изключително щастливи, че имаме възможността да работим с едни от най-големите имена в индустрията, както и с национални космически агенции като СА и НАСА. - А кое е едно от най-големите имена, Space X, нали така? - Те са наши партньори."

Боян Денев, фирма за инженерен дизайн: "Тези работи са роботи, които се интегрират в линии за производство на микрочипове. Благодарение на тях се произвеждат микрочипове. - И ги продавате в Тайланд? - И в Тайланд. - Китай, Тайланд, Азия, Европа, Америка. - На фона на тази криза, която беше за микрочипове след пандемията. - Отрази ни се добре."

"Дойдохте да представим на гръцката общественост нашето предложение за кораб за гръцката брегова охрана. Те искат да е леко въоръжен с едно оръдие до 30 мм, с две картечници и да има условя да приема примерно 50 бежанци, да има условия да приеме на палубата си един 10-тонен хеликоптер, да има хангар", каза вицеадмирал Пламен Манушев, корабостроителна компания.

снимки: Александър Марков

Гърция е традиционно един от най-големите търговски партньори на България, като само от началото на тази година гръцки компании са инвестирали над 300 млн. евро в нашата страна. А като цяло - над 3 млрд. евро.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рубиалес се оттегли от президентския пост на Испанската футболна федерация
Рубиалес се оттегли от президентския пост на Испанската футболна федерация
Радостина Рангелова-Кицигой: Радвам се на успехите на синовете си и съм една благодарна майка
Радостина Рангелова-Кицигой: Радвам се на успехите на синовете си и съм една благодарна майка