НОВИНИ

Опасна ситуация: Пропада крайбрежната алея в Ахтопол

От години жителите сигнализират институциите, но без резултат

bnt avatar logo
от БНТ
09:00, 11.09.2023
21396
Чете се за: 03:12 мин.
У нас
Слушай новината

Старо свлачище в Ахтопол, което е проблем от години, след обилните дъждове заплашва да откъсне крайбрежната алея, която е на метри от къщите на хората.

В старата част на Ахтопол минава крайбрежната алея на града. Преди повече от 3 години се е образувало свлачище и жителите на морския град са застрашени от проблема. Те се обърнаха към БНТ, тъй като през последните години не са получили съдействие от местната власт, както и от областната администрация. Подавали са сигнали и към Регионалното министерство, но досега свлачището не е обезопасено. Казват, че с всеки изминал ден, къщите им са все по-близо до морето. Притесняват се, че особено през летния туристически сезон по крайбрежната алея минават стотици хора.

"Проблемът не е от вчера - от години се случва това нещо. Подадохме сигнал още през 2000 г. към министерството и община Царево, след което обаче нямаше никакъв резултат. Нищо не се направи. Преди седмица подадохме отново сигнал, тъй като вследствие на наводненията, обстановката се усложни, има много голям наклон, опасно е, минават детски хора през лятото оттук. Това все пак е крайбрежната алея. Опасяваме се, че в някакъв момент може да има жертви", каза Огняна Илиева.

БНТ: Защо през тези години не е предприето нищо?

"Напротив, извикали сме експерти от "Геозащита" - Варна, които са излезли със своето решение. Но смятам, че това решение към днешна дата не е актуално и със сигурност ще предизвикаме поредната проверка, чрез която да се установи по какъв начин да бъдат решени тези проблеми на местните хора. Виждате, че в близост е градската част, на места имаме не повече от метър разстояние от самия бряг. Така, че за мен това е жизнено важно", обясни Станислав Димитров, кмет на Ахтопол.

Според местните хора, свлачището няма да бъде обезопасено скоро, защото Ахтопол не е бил включен в Плана за възстановяване и устойчивост след опустошителното наводнение миналата седмица. Смятат, че от местната управа първо ще подпомогнат най-пострадалите райони и след това ще бъде обезопасено свлачището.

Вижте повече в прякото включване на Варсен Такворян

Гледайте още теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Джокович се върна на върха, Григор Димитров е на 20-а позиция в световната ранглиста
Джокович се върна на върха, Григор Димитров е на 20-а позиция в световната ранглиста
Дабровски и Раутлиф спечелиха титлата на двойки на US Open
Дабровски и Раутлиф спечелиха титлата на двойки на US Open