НОВИНИ

Поголовна горска сеч в сърцето на Странджа - задават ли се нови наводнения?

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
19:55, 11.09.2023
16993
Чете се за: 04:10 мин.
Регионални
Слушай новината

Поголовна горска сеч в сърцето на Странджа и затлачени от отсечени дървета и клони дерета - това видя екип на "По света и у нас".

Тръгваме към подножието на връх Каламара в сърцето на Странджа. Това е водосборът на реките, залели Южното Черноморие в началото на седмицата. По пътя виждаме камионите, готови да товарят дървесина. След 30 км черен горски път, встрани от него, дълбоко в гората намираме огромно сечище.

Специално: Екип на БНТ провери откъде дойде водната стихия, наводнила Царево

"Тук се намираме в уникална вековна гора в сърцето на парк Странджа. И тази гора вече не съществува от няколко месеца, защото е брутално изсечена. Това е една законна сеч с всичките необходими документи", обясни природозащитникът Атанас Русев.

По документи от тук е трябвало да се добият 1800 кубика дърва. Очевидно са добити над 4000 кубика.

"В това сечище има многобройни нарушения според Закона за горите. Например ето това вековно дърво е изрязано без никакво контролна горска марка. Тук има някакво подобие, но това не е горска марка", каза Русев.

Тя трябва да е поставено с шестограм и набита с чук - така, че и след години да се вижда. Площта на сечището е близо 14 хектара. По закон може да се отсекат най-много 25% от дърветата, но са оцелели едва 12 дървета. Две съседни вековни дървета не може да бъдат изсечени.

Екипът ни намира и мястото, откъдето е тръгнала водата, заляла крайбрежието, което по права линия е на 20 километра надолу.

Има данни за човешка грешка, довела до трагедията в Царево

"Виждате, че тук всичко е отмито. Т.е. тук няма никаква водозадържаща функция тази гора. Докато в съседната гора, където бяхме преди малко, която е девствена, там се вижда, че шумата и всичко си е непокътнато", посочи Атанас Русев.

Така водата си намира най-бързия път.

"Като падне дъжд по тия голи ливади, всичко влиза директно в деретата. С тая скорост, всички тия клони, които са натрупани и те влизат в деретата. Правят запушалки. Водата се събира, правят огромни микроязовирчета, които в един момент преливат. Долу стават приливни вълни и става бедствие", обясни природозащитникът.

Малко по-надолу намираме и дерето което отвежда водата към реките залели къмпингите и градовете от Китен на юг. То е от водосбора на река Караагач. Бентовете вече са се образували.

Водата преминала през това дере е оставила следи на моста под Фазаново. Изаставените дънери и клони от сечта буквално са помели част от моста и са затлачили пътя на река Караагач. Потвърждение за безмилостната сеч намираме и в сателитните снимки от Google earth, които ясно показват гората от май миналата година и от началото на същия месец през тази. Само една година разлика.

След репортаж на БНТ: Прокуратурата в Бургас се самосезира за сечта в Странджа

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Радев: България и Гърция се превърнаха постепенно в стратегическа ос на стабилност
Радев: България и Гърция се превърнаха постепенно в стратегическа ос на стабилност
Полша уволнява Фернандо Сантош след едва шест мача начело на националния тим
Полша уволнява Фернандо Сантош след едва шест мача начело на националния тим