НОВИНИ

Поредица от земетресения разлюляха Благоевградска област

bnt avatar logo
от БНТ
16:45, 04.09.2023
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

Няколко земетресения бяха регистрирани днес в Благоевградска област. Само за час, сеизмичната станция в Крупник е отчела четири земетресения, а трусовете са по линията на Крупнишкия разлом. Най-силният е усетен в няколко населени места, а вторичните трусове продължиха с часове. Няма пострадали хора.

Земята в района на Симитли започва да се тресе още призори. Първият трус е регистриран в 05:08 часа.

"3,9 беше най-силното, второто или третото беше по-силно. Другите 2,4 имаше", каза Васко Весков – Сеизмичен център – Крупник.

"2,8; 3,2; 3,3 и 3,9 е най-силното, което е най-притеснително. Ние сме такъв район", каза Иванка Чакалска – кмет на Крупник.

Най-силният трус от 3,9 по Рихтер е регистриран в 10:31 часа. Той е усетен в Крупник, Симитли и по високите етажи на сградите в Благоевград.

"Бях в магазина и се чу едно бучене. То нямаше разтърсване, едно бучене. Даже с магазинерката се погледнахме и двете, какво стана, земетресение и веднага излезнахме навън", разказа Иванка Чакалска – кмет на Крупник.

- Усетих го в 10:30 часа. Имаше земетресение. Даже една лека паника. - Излезнахте ли навън? - Не, защото твърде кратко беше и затова не сметнах, че опасността е голяма.

"Градевският разлом и Крупнишкият разлом по принцип на границата се падат тея земетресения днес", каза Илия Гайдев - Сеизмичен център – Крупник.

Епицентърът на земетресенията е в района на Симитли. Трус обаче е регистриран и на 30 км от Северномакедонския град Кочани, който също се намира върху Крупнишкия разлом.

Както в България, така и в Северна Македония не са регистрирани разрушени сгради, няма подадени сигнали и за пострадали хора.

"Щом като има земетресение, значи изпуска се енергия. Щом се изпуска енергия, значи по принцип няма опасност да стане някое по-голямо, по-катастрофално. Щом изпуска енергия, това е добре. Това е добър знак", обясни още Илия Гайдев – Сеизмичен център – Крупник.

Сеизмолози успокояват, че вторични трусове може да бъдат усетени в района на Симитли и Кресна и през следващите дни.

Репортер: Миглена Медарова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
hashtag instagram

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гардът Евгени Хаджирусев отново ще носи екипа на баскетболния Черноморец Бургас
Гардът Евгени Хаджирусев отново ще носи екипа на баскетболния Черноморец Бургас
15 български тенисисти ще участват на турнири за мъже и жени от веригата UTR Pro Tennis Tour в София
15 български тенисисти ще участват на турнири за мъже и жени от веригата UTR Pro Tennis Tour в София