НОВИНИ

Основаха инициативен комитет за запазване на 3 март като национален празник, подготвя се и референдум

Виолета Русенова
от Виолета Русенова
12:50, 04.09.2023
Чете се за: 01:57 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

Инициативен комитет за запазване на 3 март като национален празник основават политици, общественици, журналисти и спортисти. Те ще инициират и референдум по темата.

Сред инициаторите са професор Искра Баева, спортната легенда, бивш министър и депутат Весела Лечева, евродепутатът Петър Витанов, журналистът Явор Дачков. Те ще настояват за общонационално допитване за запазване на Трети март като национален празник, но въпросът още не е прецизиран.

Петър Витанов - евродепутат: За нас 3 март е кулминацията на на една петвеконва борба за освобождение. Тук сме хора, които се опитваме да се противопоставим на този опит за подмяна на историята в името на някои конюнктурни цели".

Проф. Искра Баева - историк: Никога не би ми минало през ум да призовавам хората да кажат дали това е националният празник, ако не беше това странно, безумно предложение, в което вероятно има геополитически причини. Геополитиката се променя, а народите и държавите, които уважават себе си, отстояват себе си, независимо от промените.

Неотдавна президентът Румен Радев анонсира създаването на движение за запазване на Трети март от връх "Свети Никола" в реч за 146-ата годишнина от Шипченската епопея.

От инициативния комитет казаха, че разчитат на всяка една подкрепа, но тяхната инициатива не е тази на президента. Отхвърлиха и предположенията, че този проект може да прерасне в политически.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шампионът Балкан започва защитата на титлата си в НБЛ срещу Шумен
Шампионът Балкан започва защитата на титлата си в НБЛ срещу Шумен
Започна учебната година във Военна академия "Г. С. Раковски" (Снимки)
Започна учебната година във Военна академия "Г. С. Раковски" (Снимки)