НОВИНИ

Киев съобщи, че руски дронове са детонирали на румънска територия при последната атака край Дунав

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
12:29, 04.09.2023
Чете се за: 03:37 мин.
По света
Слушай новината

Външното министерство в Киев съобщи, че руски дронове са паднали и са се детонирали на територията на Румъния по време на снощната атака срещу украинска пристанищна инфраструктура на река Дунав. Нападения бяха извършени срещу Одеска и Днепропетровска област. Няма информация за жертви. Според руското министерство на отбраната, в акваторията на Черно море са унищожени 4 десантни катера, а в района на Крим и Курчатов са свалени дронове.

В традиционното си среднощно обръщение Зеленски заяви, че е постигнал споразумение с френския си колега Еманюел Макрон, за обучение на украински пилоти във Франция. Зеленски обяви и очакваната смяна на военния министър.

Румъния потвърди за паднали отломки, вероятно от руски дрон

"Реших да сменя министъра на отбраната на Украйна. Олексий Резников премина през повече от 550 дни пълномащабна война. Вярвам, че министерството се нуждае от нов подход и други форми на взаимодействие както с военните, така и с обществото. Сега Рустем Умеров трябва да поеме министерството. Върховната Рада познава добре този човек - господин Умеров не се нуждае от допълнително представяне. Очаквам парламентът да одобри кандидатурата."

Това е сред най-сериозните политически рокади в Украйна след началото на войната и е част от стратегията на Зеленски да се справи с корупцията. Би Би Си определя решението като част от дългосрочния план на Киев за присъединяване към ЕС. За смяната на Резников се говори от февруари, причината - подозрения в корупция, основно свързани със снабдяването на украинската армия. Високопоставени служителите вече изгубиха постовете си.

Според публикации в медиите, Резников е отстранен след поредна скандална сделка, разкрита от украински разследващи журналисти. Те твърдят, че са закупени якета на завишена цена - ако тази на доставчика е била 29 долара, то ведомството е платило за всяко 86 долара, при това са поръчани летни, вместо зимни връхни дрехи. Резников отрича обвиненията. Той вече депозира оставката си във Върховната Рада. Според анализатори, смяната на военния министър няма да повлияе на хода на военните действия.

Кой е човекът, който ще наследи Резников - Рустем Умеров е кримски татарин, роден през 1982 година в Узбекистан, но от дете живее в Крим. Започва кариерата си през 2004 г. в телекомуникационна компания. От август 2019 г. е депутат от независимата партийната фракция на "Голос", секретар на Комисията по правата на човека, деокупацията и реинтеграцията на временно окупираните територии. А от 2022 година ръководи Фонда за държавно имущество. Един от първите коментари за сегашното му назначение е, че докато го е управлявал там не е имало нито един скандал.

Снимки: БГНЕС

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Турция спечели титлата на европейското първенство по волейбол за жени
Турция спечели титлата на европейското първенство по волейбол за жени
Путин и Ердоган ще обсъдят бъдещето на зърнената сделка в Сочи
Путин и Ердоган ще обсъдят бъдещето на зърнената сделка в Сочи