НОВИНИ

Румъния потвърди за паднали отломки, вероятно от руски дрон

 НАТО изразява солидарност с Букурещ

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
07:29, 07.09.2023 (обновена)
Чете се за: 03:15 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Съюзниците от НАТО обещаха солидарност с Румъния, след като Букурещ обяви, че разследва евентуално падане на отломки от руски дрон на нейна територия. Два дни след като властите в Букурещ отричаха парчета от безпилотен апарат да са паднали в страната, румънският министър на отбраната съобщи, че са открити части. Те са намерени край село на делтата на Дунав.

Киев съобщи, че руски дронове са детонирали на румънска територия при последната атака край Дунав

Плауру, малко село на делтата на Дунав. Намира се срещу украинското пристанище Измаил. Хората там се превърнаха в неволни свидетели на войната.

Даниела Танасе, жителка на Плауру: "Свикнахме със сирените, през деня не им обръщаме внимание, но през нощта, когато започнат да вият - душата ми се къса."

В понеделник Украйна съобщи, че при руския обстрел срещу украинското пристанище Измаил, части от дрон са паднали в Румъния.

Габи Попуск, жител на Плауру: "Не мога да кажа дали дронът е паднал от румънската страна. Но в сравнение с предишните атаки, беше много близо до нас."

Украинският външен министър дори съобщи, че разполагат със снимкови доказателства. Румънските власти, обаче, отрекоха тези твърдения.

Но край Плауру парчета от дрон все пак бяха открити.

"Изследвахме голяма площ и потвърждавам, че са открити части, които може да са от дрон", съобщи Анджел Тълвар, министър на отбраната на Румъния.

Румънският министър на отбраната заяви, че няма пряка заплаха за страната му. Възможно само парчета от дрона да са паднали на румънска територия. Анджел Тълвар призова да се прави разлика между акт на агресия и инцидент.

В момента се прави технически анализ на отломките.

"Ако се потвърди, че тези части принадлежат на руски дрон, подобна ситуация би била напълно недопустима и представлява сериозно нарушение на суверенитета и териториалната цялост на Румъния и съюзниците от НАТО", заяви Клаус Йоханис, президент на Румъния.

След като излезе от зърнената сделка, Русия засили атаките срещу Измаил, което е от основните пристанища за износ на украинско зърно. При атака вчера загина селскостопански работник. Тази сутрин Измаил отново е бил атакуван с дронове. Пострадал е един човек.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кметът на село Кости: 90% от селото е отнесено от пороя
Кметът на село Кости: 90% от селото е отнесено от пороя
Премиерът Николай Денков отговори на въпроси във Фейсбук
Премиерът Николай Денков отговори на въпроси във Фейсбук