НОВИНИ

Радев от Шипка: 3 март е червената линия на нашето търпение

bnt avatar logo
от БНТ
11:20, 19.08.2023
8232
Чете се за: 05:05 мин.
У нас
Слушай новината

"Днес казваме стига. 3 март е червената линия на нашето търпение". Това каза президентът Румен Радев по време на тържествената церемония по повод 146-ата годишнина от Шипченската епопея, която се състоя в подножието на Паметника на свободата на връх Свети Никола.

По думите му народното движение няма да допусне "3 март да бъде заличен, националната ни памет изтрита, а българската държавност - разградена". Словото на Радев предизвика вълна от аплодисменти и викове "Трети март".

"Вече век и половина възкръснала България е на картата на Европа. Всички ние тук на върха, милионите граждани на Републиката, сме българи и европейци по рождение, история и култура. Онези, които никога не идват на Шипка, вярват, че да си европеец означава да се отречеш от това да бъдеш българин. Това е саморазрушителен комплекс. Пагубна заблуда е, че да си европеец означава да задраскаш историята, да се присмиваш на традициите, да се срамуваш от знамето и да иронизираш родолюбието", започна речта си президентът.

Снимки: БТА, БНТ

"След "епопеята на забравените" няма да допуснем онези, които винаги липсват на върха да ни натрапят "епопея на зачеркнатите", да манипулират историческата памет, да посягат на български светини и да се чудят как през годините да изхвърлят Вазов от учебниците".

"Европейска България има бъдеще само когато сложим край на политическото безочие, което сее разкол и паразитира върху разделението. Което търгува с всичко българско за своето оцеляване. Не сглобкаджийско ни трябва, а единение около държавността", заяви президентът и продължи:

"Днес казваме "НЕ" на пълзящата цензура, на доносничеството, на подмяната и скандалите, чрез които се прокарва проект за похищение на Конституцията. Той предвижда България да се управлява от политици, за които българското гражданство е подробност, а политиката е конкурс по сервилност. Казваме "НЕ" на опитите за разграждане на държавността с превземането на институциите за користни политически и икономически цели. Днес слагаме край на обратното броене на разпада и заявяваме, че България ще пребъде", заяви още Радев.

В 11:00 часа в подножието на връх Свети Никола президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили прие строя на представителни роти от Националната гвардейска част, след което беше отслужена заупокойна молитва.

Радев поднесе венец пред Паметника на свободата в знак на почит към паметта на загиналите за Освобождението на България.

Програмата днес започна в храма на Соколския манастир, където беше отслужена панихида в памет на загиналите в Шипченските боеве. Предвидени са туристически походи.

По-късно през деня ще бъде открита фотодокументалната изложба „Свобода без граници“ в пространството до Паметника на свободата и ще бъдат изнесени възстановките „Битката при Орлово гнездо“ и „Възстановка на ден трети от боевете, описан от Иван Вазов”, а в подножието на върха се организира презентация на националната кампания на Министерството на отбраната „Бъди войник“.

Вижте повече за тържествата във видеото:

Във връзка с честванията на връх Свети Никола от 7:00 до 15:00 часа днес е въведена временна организация на движението. Проходът „Шипка“ ще бъде затворен за транзитно преминаване, осигурен е обходен маршрут. Ще бъдат пропускани само автобуси и автомобили с участници и гости в събитието, както и организираният междуградски автомобилен транспорт.

По повод празника Паметникът на свободата днес ще работи с вход свободен и с удължено работно време до 19:00 часа, съобщи за БТА директорът на Национален парк-музей “Шипка-Бузлуджа”. Културният институт ще бъде отворен за посетители след края на тържествената част около 12:00 часа.

Събитията, посветени на годишнината от Шипченската епопея, продължават до 25 август. Националното честване се организира от Областната администрация в Габрово със съдействието на Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“, община Габрово, Ротари клуб – Габрово, Регионален исторически музей – Габрово, Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ – Габрово, Художествена галерия „Христо Цокев“, Държавен архив – Габрово.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът: Когато държавата е слаба, мафията е силна
Президентът: Когато държавата е слаба, мафията е силна
Алкарас попари мечтите на Макс Пърсел, Джокович разби Тейлър Фриц за място на полуфиналите в Синсинати
Алкарас попари мечтите на Макс Пърсел, Джокович разби Тейлър Фриц за място на полуфиналите в Синсинати