НОВИНИ

Постоянство и отдаденост - ходовете на Нургюл Салимова до финала на Световното по шахмат

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
20:37, 18.08.2023
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
Слушай новината

Победата на шахматистката Нургюл Салимова и класирането ѝ на финала на Световната купа в Баку бяха определени като зрелищни от Международната федерация по шах.

Съперничката на Нургюл във вчерашния двубой е трикратна световна шампионка и 13 години по-голяма от нея. Въпреки всичко, което опита, нямаше измъкване от загубата от 20-годишната българка.

Нургюл Салимова: Не мога да повярвам какво направих

На въпроса вярвала ли е, че ще стигне до финал, Нургюл скромно отговори.

"Разбира се, че не! Честно казано - като бях дете, мечтаех, но не си представях, че ще се случи, когато съм на 20. Полуфиналът беше голямо постижение за мен. Но за финал - наистина нямах чак такива очаквания. Сега не мога да повярвам, че наистина се случва. Искам да отида до стаята си и да кажа на родителите си".

И на човека, който разчита и анализира всеки ход - треньорът ѝ.

"Казано на наш език - не ѝ даде да гъкне. Просто я разпиля по дъската. Такива партии не се случват често на световно ниво - нито при мъжете, нито при жените", каза пред БНТ Живко Жеков.

Треньорът на Нургюл Салимова пред БНТ: Такива успехи не се постигат всеки ден

Преди да стигне до този печеливш ход, Нургюл е събирала десетки купи като шампион на България. Този път обаче накара и хората от родното ѝ село Крепча да повярват, че мащабът е световен. И те, и треньорът връщат лентата назад и във всеки спомен я виждат с шахматната дъска.

"Тя си играе от малка, 4, 5-годишна. И ми направи впечатление това момиченце, едно розовичко, с панделка - седи си, играе си нещо, не бърза. Загледах се в партиите и видях, че има мисъл в играта ѝ", разказа Живко Жеков.

Оттогава все са заедно - и в шах, и в мат.

"Дотук е минала през много успехи. През още повече неуспехи, които неминуемо съпътстват една спортна кариера. Като всеки елитен спортист, тя няма нормално детство. Всеки свободен момент се запълва с подготовка - шахматна. Дискотеки, кафенета, водки, уискита, цигари - няма такова нещо.

Този уикенд или най-късно в понеделник ще се реши кой ще вземе световната купа - Нургюл Салимова или Александра Горячкина. Казват, че рускинята няма слаби места. А може би с първото си слабо място ще се срещне утре.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министър Илиев към златните ни момичета: Убеден съм, че ще се върнете от Испания с много медали
Министър Илиев към златните ни момичета: Убеден съм, че ще се върнете от Испания с много медали
Замърсено ли е Южното Черноморие - "Активни потребители" и властите с напълно различни данни
Замърсено ли е Южното Черноморие - "Активни потребители" и властите с напълно различни данни