НОВИНИ

Морският фар в Шабла отвори врати за посетители

Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
19:43, 18.08.2023
Чете се за: 03:45 мин.
У нас
Слушай новината

Най-старият фар по българското черноморско крайбрежие – Шабленският, днес отвори врати за посетители за международния ден на морските фарове.

Разположен на нос Шабла, най-северният ни български морски фар е емблема на целия регион. Той е най-старият по българското черноморие и е с най-високата кула - 32 метра. Морският фар е изграден в умален вариант по модел на едно от Седемте чудеса на света - Александрийския фар.

Всеки фар по света излъчва различен светлинен сигнал. Този на Шабла е с два кратки и един дълъг проблясък. Следва 15-секундна пауза. Светлината се вижда на 17 мили навътре в морето.

Освен че предпазва корабите от удар и потъване, собствената светлина на фара ориентира екипажите на корабите в коя държава се намират.

“Това е най-старият фар по българското черноморие, най-високият и според мен най-красивият. Както този на Шабла, така и другите фарове, функцията им е да помагат на корабоплаването, на корабите по българското черноморие да си намират мястото”, коментира кап. трети ранг Донко Енев, заместник-началник по логистиката на Хидрографска служба.

Димчо Димитров се грижи за фара на Шабла от 13 години.

“Първо трябва желание. Работата е интересна. Всички колеги са съпричастни с работата. Обичат си работата и както виждате се грижим за чистотата, за района, за светлината, така че фарът да работи винаги през нощта….Лампата, която работи в момента е 1000 ватова, доста силна и оптиката усилва още сигнала, така че фарът се забелязва от всички кораби.”1.40 “Имали сме моменти, когато избива кабелът, пък агрегатът не иска да работи или пък нямаме захранване. Взимаме от съседи с кабели, но фарът трябва да свети. Фарът не е спирал да свети… Дежурният по фар следи през нощта да няма, възможно е да изгори крушка, но за 5 или 10 мин. се сменя и фарът продължава да работи, а корабите си пътуват безопасно”, коментира Димчо Димитров – отговорник на Шабленския фар.

Днес фара видяха не само екипажите на корабите, но и многото хора от цялата страна. Те усетиха атмосферата и погледнаха зад стените на това вековно съоръжение.

Според историците Шабленският фар е построен през 1768 година, но официално е открит през 1857 година. Но има данни, че е още по-стар.

“Двама наши изследователи са намерили архив в истанбулския архив, който доказва, че фарът е на 400 години, а не на 200, както си мислим и както е писано досега...Това е може би най-старият фар на Балканите”, заяви Димчо Димитров.

През всичките тези години е съхранен символът на българската държавност – лъвът, издълбан на фасадата на сградата, а в основата на култата е зазидано послание към бъдещите поколения, което ще бъде отворено, когато се отбелязва поредния век от създаването на Шабленския фар.

Автор: Нора Бочева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Илияна Йотова попита защо досега правителството не е поискало смяна на главния секретар на МВР
Илияна Йотова попита защо досега правителството не е поискало смяна на главния секретар на МВР
Ивайло Иванов ще се бори на репешаж на световното първенство по борба до 20 години
Ивайло Иванов ще се бори на репешаж на световното първенство по борба до 20 години