НОВИНИ

Нови данни за убийството на Алексей Петров, правителството иска смяна на главния секретар на МВР

Милена Кирова
от Милена Кирова
17:28, 18.08.2023 (обновена)
6782
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

Премиерът Николай Денков и службите за сигурност решиха да направят координационен механизъм за взаимодействие на всички институции, за да има ясни правила и обхватът на информацията по разследванията на престъпления да стига бързо до всички.

В момента няма взаимодействие между вътрешния министър и главния секретар на МВР, посочи Денков. Заради това министър Калин Стоянов ще предложи главният секретар на МВР да бъде сменен. Следващата сряда премиерът очаква доклад от вътрешния министър. Засега не са обсъждани имена за нов главен секретар.

По думите на премиера към момента няма заподозрени за убийството на Алексей Петров и кой е поръчителят. Не е установена връзка между покушението срещу Петров и други знакови убийства.

"По отношение на убийството на Алексей Петров има различни линии във връзка с позициите му в ДАНС, бизнес интереси. Изследват се различни мотиви. Включително и отмъщение. Той е ходил без охрана на различни места, не се и чувствал застрашен. Работи се по конкретни следи, които не могат да бъдат представени публично", каза Николай Денков.

Вътрешният министър Калин Стоянов съобщи, че е установен калибърът на използваното оръжие слещу Алексей Петров, както и че жената, която бе простреляна заедно с него, вече е разпитана.

МВР, службите и прокуратурата трябва да ускорят обмена на информация, поради което се създава координационен механизъм.

"Министър Стоянов да влезе във връзка с прокуратурата, така че в това споразумение да влязат освен наркотрафикът, и борбата с корупцията. Трябва да се включат и антикорупционната комисия и ДАНС. Ще се направи преглед на всички сигнали, които биха възпрепятствали разкриването на престъпления, т.нар. "чадъри". Активизираме в пълен обем работата на службите при предварителна информация за такива тежки престъпления. За да има превантивна дейност, за да не се стигне до самото престъпление. Работа с хората, които работят със средата на сигурност".

Към момента не можем да говорим за гангстерска война или завръщане на мутренските години, заяви вътрешният министър Калин Стоянов.

Николай Денков категорично отрече твърденията, че Алексей Петров стои зад съставянето на правителството.

Вижте целия брифинг тук или във Фейсбук страницата ни

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Николай Денков отрече, че Алексей Петров стои зад съставянето на правителството
Николай Денков отрече, че Алексей Петров стои зад съставянето на правителството
Габриела Димитрова се нареди 7-а на Европейската купа по джудо в Загреб
Габриела Димитрова се нареди 7-а на Европейската купа по джудо в Загреб