Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Убийството на Алексей Петров - какви са шансовете да се стигне до поръчителите?

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
11:36, 18.08.2023
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Снимка: Иво Никодимов
Слушай новината

Премиерът Николай Денков свиква съвещание на МВР и службите във връзка със зачестилите криминални престъпления в страната. Съвещанието идва два дни след знаковото убийство на Алексей Петров в гората над Драгалевци. Той беше застрелян на 16 август, а жена беше ранена тежко.

Според разследващия журналист Йово Николов убийците на Алексей Петров са имали сериозна предварителна подготовка. Мястото не е избрано случайно, покушението е извършено с дългоцевно оръжие, което предполага голяма степен на точност.

"Движението на Петров е било старателно изучавано. Моята информация е, че това са били регулярни разходки в планината. Много се спекулира, че охраната е била на 30-40 метра. Навиците му са били такива, че е оставял охраната в началото на планинската пътека", коментира журналистът Йово Николов.

Журналистът Йово Николов за Алексей Петров: Самата реализация на убийството е технология

Според журналиста шансовете полицията да стигне до извършителите и поръчителите на убийството не са големи.

"Голяма част от убийствата в България се разкриват, когато говорим за битови - 90 процента. Когато говорим за поръчкови става въпрос за 0,1", заяви Йово Николов.

Експертите описват бившата барета като сложна и противоречива фигура, която обаче често е била надценявана в политическия живот на страната.

"Алексей не е стигнал до ниво познание, а само до знание на ниво факти. Факти, с които спекулирам и интерпретирам, в зависимост от икономическите интереси. Да му се придава значение на политически фактор е несериозно. Не, Алексей не е влияел върху политическите процеси", заяви проф. Димитър Иванов - преподавател по национална сигурност.

Проф. Димитър Иванов: Ръководството на МВР доста сдържано подхожда към убийството на Алексей Петров

"Смея да твърдя, че той е един от хората на задкулисието в годините на прехода. Той доста умело създаваше митология за възможностите си. Той винаги е бил в съперничество с Борисов още от годините като каратист. Развитието на застрахователната му компания също е интересно. Огледален образ на неговия живот. Тя започна по силовите години. В момента има застрахователна премия от 445 милиона лева", заяви Йово Николов.

Според преподавателя по национална сигурност Димитър Иванов в убийството на бившата барета не трябва да се търси определена символика.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
СЗО и САЩ наблюдават нов вариант на коронавируса
СЗО и САЩ наблюдават нов вариант на коронавируса
Радев изпрати съболезнователно писмо до Байдън заради жертвите от пожарите на Хаваите
Радев изпрати съболезнователно писмо до Байдън заради жертвите от пожарите на Хаваите