НОВИНИ

Кои са неразкритите знакови убийства от прехода и ще бъде ли пореден случаят с Алексей Петров?

bnt avatar logo
от БНТ
19:11, 17.08.2023
Чете се за: 03:12 мин.
У нас
Слушай новината

Няколко са знаковите убийства в годините на прехода на влиятелни фигури от престъпния свят, за които има данни, че са били свързани и с политическия живот у нас. Всички те остават неразкрити.

На 7 март 2003 година Илия Павлов е убит от снайперист пред офиса на "Мултигруп" в столицата. Името на директора на силовата групировка е свързвано с 39 фирми и управата на 24 акционерни дружества. Ден преди убийството си е извикан на разпит за покушението срещу бившия премиер Андрей Луканов. Основава няколко банки и застрахователна компания.

Две години по-късно - на 26 октомври 2005 година, в автомобила си е застрелян банкерът Емил Кюлев. Той е бивш кадър на МВР от 80-те години. През 90-те участва в създаването на 5 банки, става съосновател на Конфедерацията на едрите индустриалци Г-13, а през 2001 г. заедно с Илия Павлов и Васил Божков основава бизнес клуб.

През май тази година в дома му в Република Южна Африка бе убит Красимир Каменов - Къро. Името му свързвано с редица знакови престъпления, беше уличен и като поръчител на убийството на бившия полицай Любомир Иванов в София през март 2022 година. До убийството си Къро беше издирван с червена бюлетина на Интерпол и у нас. Наскоро беше уличен и в мащабен заговор за дискредитиране на висши магистрати, сред които бившият главен прокурор Иван Гешев.

Докато се разхожда в гората на 17 август 2023 г. беше разстрелян Алексей Петров - бизнесмен, експерт по корпоративна сигурност и антитероризъм, преподавател и подсъдим по делото "Октопод". В миналото - барета, застраховател, секретен сътрудник на службите, бивш съветник в ДАНС и неуспял кандидат за президент.

Проверка на досието на Алексей Петров показва, че той е бил и щатен сътрудник на Държавна сигурност. Работил е в Шесто управление, направление "Т" (терор). Комисията по досиетата го проверява няколко пъти - през 2011 г.като кандидат за президент, като член на ръководството на застрахователната компания "Аполо и Болкан Ко", едната от силовите застрахователни компании през 90-те години, на която е член на борда до 2000 г, после за застрахователната компания "Лев инс" АД и за застрахователното дружество с отнет лиценз "Средец М" АД. Алексей Петров бе президент и на Сдружение "Българска национална федерация карате".

Пред БНТ експерти и журналисти коментираха оскъдната информация, която има за покушението. Според бившия градски прокурор Николай Кокинов убийството на Алексей Петров ще остане поредното неразкрито.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спасителна акция в Пирин, турист е пострадал в района на хижа "Безбог"
Спасителна акция в Пирин, турист е пострадал в района на хижа "Безбог"
Нургюл Салимова ще спори за титлата на Световната купа по шахмат в Баку
Нургюл Салимова ще спори за титлата на Световната купа по шахмат в Баку