НОВИНИ

Горски пожари на Тенерифе и в Канада, бурята във Франкфурт отмени десетки полети

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
16:23, 17.08.2023
Чете се за: 02:32 мин.
По света
Слушай новината

Хаос на най-голямото лeтище в Германия - Франкфурт,след като заради буря и наводнения бяха отменени или забавени над 100 полета. Горски пожари наложиха евакуация на 5 села на испанския остров Тенерифе, а в Канада огнената стихия изпепели голям горски масив.

Наводнения в Германия: Отмениха полети на летището във Франкфурт

25 00 гръмотевици прорязаха небето над северозападна Германия в рамките на 1 час снощи. Над 500 сигнала са подадени до службите за извънредни ситуации във финансовата столица на Германия Франкфурт, много сгради са наводнени. На летището във Франкфурт над 90 полета бяха отменени, а над 20 - пренасочени. Много от пътниците се редяха на дълги опашки, други прекараха нощта, спейки на пода. Тази сутрин хаосът продължава.

В други части на Европа, стихията е огнена. 250 пожарникари се борят с горски пожар в курорта Тенерифе. Пламъците избухнаха в планински национален парк и само за 24 часа обхванаха площ от 1800 хектара. Периметърът на пожара се разшири и той вече обхваща суха гора от двете страни на стръмни урви в близост до вулкана Тейде - най-високият връх в Испания.

Голям пожар бушува на остров Тенерифе

Евакуирани са 5 села, затворени са пътищата, водещи към планината в североизточната част на острова. Горският пожар избухна, след като Канарските острови преживяха продължителна гореща вълна.

Над 1000 горски пожара продължават да бушуват в Канада. Горски масив беше изпепелен в Северозападните територии, а почти 90% от местните жители са напуснали домовете си. Заповед за евакуация беше издадена за десетките хиляди жители на най-големият град в северната част на страната - Йелоунайф.

Мегапожарите в Канада това лято принудиха 168 хиляди души да напуснат домовете си, изпепелени са над 33 милиона акра земя.

Снимки: БГНЕС, БТА

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Баскетболният Рилски спортист ще играе две контроли в Скопие през септември
Баскетболният Рилски спортист ще играе две контроли в Скопие през септември
Пирин Благоевград си върна нападателя Аймен Суда
Пирин Благоевград си върна нападателя Аймен Суда