НОВИНИ

Пловдивският апелативен съд отмени присъдата на бившия полицай, който прегази малката Моника

bnt avatar logo
от БНТ
15:01, 17.08.2023
Чете се за: 03:12 мин.
Общество
Слушай новината

Пловдивският апелативен съд отмени присъдата на бившия полицай Владимир Панайотов за катастрофата, при която загина седемгодишната Моника в село Братаница. Делото се връща за ново разглеждане от друг състав на Окръжен съд – Пазарджик от стадия на разпоредителното заседание.

Делото в Апелативен съд – Пловдив бе образувано по жалба на Панайотов срещу наказанието му от 4 години и 8 месеца лишаване от свобода.

Присъдата му бе наложена заради това че на 19 юли 2021 година на пешеходна пътека в Братаница блъска пресичащата Моника и причинява смъртта ѝ.

Пореден протест в село Братаница в памет на убитото на пешеходна пътека момиченце (СНИМКИ)

Основната причина за отмяна на присъдата е, че обвинителният акт не отговаря на изискванията на НПК. Според Апелативният съд същият страда от непълноти относно мястото и начина на извършване на престъплението.

Наблюдаващият прокурор не е изложил факти относно посоката на движение на лекия автомобил, управляван от подсъдимия, посоката на движение на пресичащите деца, как са били разположени на пътя МПС-то и пострадалото дете преди и в момента на удара.

Ето какво коментираха родителите на загиналото дете:

Блага Стоименова: Не знам кое не беше ясно. Просто много ни боли, много сме отчаяни от този съд в България. Ще си търсим правата докрай - той ще бъде осъден. Няма как да се подиграват. Стига вече. Едно дете толкова ли струва? Сега пак трябва да посрещаме всичко отначало.

Марин Калоферов: За пореден път се доказва, че убийците могат да убиват и няма да бъдат осъдени. Да види цялата България, че в нашата държава законите ги няма никакви. Направо сме на дъното и почваме да копаем по-надолу.

Жители на село Братаница искат ефективна присъда за смъртта на 8-годишната Моника

Според апелативния съд в обвинителния акт липсва ясно заявена теза къде е настъпил ударът и че това е станало на пешеходна пътека. Апелативните съдии смятат, че Окръжен съд – Пазарджик е следвало да установи посочените пороци на обвинителния акт, да прекрати съдебното производство и да върне делото на прокурора за отстраняването им.

Вместо това е разгледал делото и постановил обжалваната присъда, в която е привнесъл недостатъците на обвинителния акт. Решението на Апелативния съд е окончателно и не подлежи на протест и обжалване.

Близо 5 години затвор за мъжа, който блъсна и уби дете на пешеходна пътека в село Братаница

Текст: Таня Кабурова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нов треньор в щаба на баскетболния шампион Балкан
Нов треньор в щаба на баскетболния шампион Балкан
Атанас Атанасов поиска свикване на Съвета по сигурността към МС след убийството на Алексей Петров
Атанас Атанасов поиска свикване на Съвета по сигурността към МС след убийството на Алексей Петров