НОВИНИ

Жители на село Братаница искат ефективна присъда за смъртта на 8-годишната Моника

Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
15:45, 05.11.2022 (обновена)
Чете се за: 02:57 мин.
У нас
Слушай новината

Жителите на пазарджишкото село Братаница отново излязоха на протест и за час блокираха главния път, който минава през центъра на селото. И днес те настояват за ефективна присъда за бившия полицай Владимир Панайотов, който уби на пешеходна пътека 8-годишната Моника и за спешни законодателни промени, които да спрат войната по пътищата.

Мирослава Калоферова е братовчедка на 8-годишна Моника, която преди година бе блъсната и убита при пресичане на пешеходна пътека в село Братаница. Момичето още изживява ужаса от трагичния инцидент.

Мен ме е страх, момиче съм, и ме е страх да изляза навън през нощта, защото може някой така полицай да не ме види и да ме блъсне и той ще е на свобода. Ако аз блъсна човек, веднага ще ме вкарат в затвора, но нали е полицай, айде от нас да мине, казва Мирослава Калоферова.

Условната присъда за вече бившия полицай Владимир Панайотов изкара и днес семейството и близките на Мони. Те отново се събраха, за да поискат справедлив процес и по-строги наказания за нарушителите и убийците на пътя.

"Искаме справедлива присъда за Владимир Панайотов, който уби дъщеря ми на тази пешеходна пътека и ако се наложи всяка седмица ще излизаме тука и пак едно и също ще искаме - само справедлива работеща система - толкова ли много искаме", запита Блага Стоименова - майка на Моника.

- Всеки си кара, както си иска и няма наказуемост.

- Уж сме демократична държава, нищо не се изпълнява, нищо не се предприема и всичко върви назад.

Пловдивските магистрати отмениха ефективната присъда на Владимир Панайотов. Така той получи тригодишна условна присъда с 4 години изпитателен срок, а като мотив бе изтъкнат чистото му съдебно минало. Решението предизвика сериозното недоволство на хората в Братаница.

Подготвили сме касационна жалба, която вече е входирана и продължаваме борбата, борим се за справедливост, затова сме тук, коментира Борис Акалиев - адвокат на семейството.

Хората са категорични, че протестите ще продължат, докато исканията им не бъдат чути и докато съдът не промени присъдата на Панайотов в ефективна.

Репортер: Силвия Катранкова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Поражение за Александър Донски в Монастир
Поражение за Александър Донски в Монастир
Станимир Стоилов: Левски се нуждае от победа, за да обърне нещата в своя полза
Станимир Стоилов: Левски се нуждае от победа, за да обърне нещата в своя полза