НОВИНИ

Каква е реакцията на Илън Мъск след съкращаването на служителите в "Туитър"

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
14:01, 05.11.2022
Чете се за: 02:52 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

"Туитър" съкращава около 50 процента от служителите си по света. Сред освободените са близо 800 души от централата на компанията в Сан Франциско. Това слага край на седмица спекулации за бъдещето на компанията, която беше придобита от Илън Мъск за 44 милиарда долара.

Четири дни преди междинните избори в САЩ, Илън Мъск освободи стотици служители на "Туитър", включително ключови кадри, които отговарят за вота и модерирането на съдържанието в социалната мрежа.

Сред уволнените са членове на екипа, занимаващ се с проверка на профилите на политици, съобщава пожелал анонимност служител на компанията.

С планираното пускане на нова абонаментна услуга се очаква да бъде сформиран нов екип, който ще се заеме с тази задача.

"Туитър" освободи половината от служителите си вчера, като уточни в съобщение, че съкращенията са по-малки в звеното, натоварено с предотвратяване на разпространението на невярна или подвеждаща информация. Това стана, след като рекламодателите се отдръпнаха на фона на опасения за управлението на съдържанието.

Платформата буквално беше залята от публикации на уволнени служители от сферата на комуникациите, човешките ресурси, както и някои продуктови и инженерни екипи.

"Единственото нещо, което официално получих от "Туитър", е имейл. Без обяснение. Звучи малко странно да бъда уволнен поради някаква причина, но без тя да бъде посочена. Така че аз все още се опитвам да разбера какъв е истинският мотив", заяви Емануел Корнет, бивш софтуерен инженер в "Туитър".

"Изключително необичаен начин за съкращения, особено в Силиконовата долина. Често тук технологичните компании не желаят да се огласяват подобни действия, защото се опасяват от негативен пиар", допълни Уенди Мюзъл, адвокат.

Новият собственик на "Туитър" и най-богат човек в света аргументира драстичното намаляване на служителите със загубите на компанията, които според него са над 4 милиона долара на ден. Илън Мъск обеща да възстанови свободата на словото в социалната мрежа, но големите рекламодатели не скриха опасенията си относно придобиването на "Туитър" от милиардера.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трета победа за БУБА Баскетбол в Европейската младежка лига
Трета победа за БУБА Баскетбол в Европейската младежка лига
От "Продължаваме Промяната" излязоха с позиция преди срещата с ГЕРБ
От "Продължаваме Промяната" излязоха с позиция преди срещата с ГЕРБ