НОВИНИ

Видео дневникът на Мария от Украйна: Завръщане в родината

Мария Плачкова
от Мария Плачкова
12:45, 05.11.2022 (обновена)
6511
Чете се за: 04:47 мин.
Истории
Слушай новината

След месеци далеч от родината си нашият репортер Мария Плачкова, която е от Одеса, отново се завръща в Украйна. Какво ще види по пътя си, какво се е променило и как хората оцеляват сред ужаса на войната - Мария ще ни направи свидетели в своя видео дневник, специално подготвен за bntnews.bg.

Ето разказа ѝ в първия ден от пътуването:

"Повече от 12 часа ни отне пътуването от България до Украйна.

Тръгнах от София в 5 часа вечерта. След няколко часа път пристигнах до румънската граница на Дунав мост. Там попаднахме в задръстване от повече от 100 коли, включително и много с украински номера.

През първите дни на войната много хора от България бяха организирали тук пункт, на който помагаха на украинците. Сега вече ситуацията е друга. Повече хора отиват към Румъния.

Минахме румънската граница доста бързо и даже не проверяваха документа за "Времена закрила", както беше миналия път.

На румънско-украинската граница "Исакча" пристигнахме в 3.00ч. през нощта. Минахме я бързо, имаше само няколко коли преди нас и чакахме само да се качим на ферибота. Тъй като закъсняхме за този в 3.00 ч., трябваше да изчакаме този в 6.00 ч. През лятото фериботът се движи по-често, почти на всеки час, но сега на всеки три часа.

Има много камиони. Интересно е какво ни очаква в Орловка. Вероятно и там има много камиони със зърно.

Ето, вече напускаме ферибота и вече сме на украинската територия".

Мария на езерото Ялпуг

Мария пристигна в град Измаил в Одеска област и разказва как работят дунавските пристанища, продължават ли да изнасят зърно, има ли опашка от камиони.

"Намирам се до река Дунав, която разделя Украйна и Румъния. В периода, в който Русия блокира украинските пристанища, доставките на зърно значително намаляха, защото износът по суша с камион или влак е изключително труден".

"Все още действа зърненият коридор през Одеса, но малките пристанища по Дунав продължават да работят. Когато бях тук с екипа на БНТ през април, си спомням, че имаше доста повече камиони по пътя, имаше задръствания и опашки от камиони със зърно към малките пристанища, които продължават да работят, но с по-малък обем".

Сутринта на 5 ноември Украйна се събуди от сирени за въздушна тревога - Измаил не беше изключение. Той е вторият по брой население град в Одеска област - тук живеят около 72 000 души. Градът е и на второ място по вътрешно разселени хора - от началото на войната тук са пристигнали около 6000 души от районите с активни военни действия.

Ето още от разказа на Мария:

"От началото на войната тук курсираше катерът Измаил - Тулча, имаше директни автобуси до България и Румъния. В Измаил продължават да работят комуналните служби, градският транспорт, магазини, аптеки, болници, училища и детски градини.

По време на въздушна тревога аптеките и магазините се затварят и хората отиват в бомбоубежищата. В Одеска област ситуацията с режима на тока не е толкова критична като в централна Украйна. В региона няколко пъти имаше прекъсвания на тока за няколко часа, но електроинженерите публикуваха график на прекъсванията.

Енергетиците призовават хората да пестят повече енергия. Планират се спирания на тока в Одеска област, които няма да засегнат животоподдържащите предприятия и критичната инфраструктура."

Мария пред паметника на Тарас Шевченко в центъра на Измаил

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Катар приветства всички фенове на футбола
Катар приветства всички фенове на футбола
Борусия Мьонхенгладбах се справи с Щутгарт у дома
Борусия Мьонхенгладбах се справи с Щутгарт у дома