Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Хотелиерите във Варна изпращат лятото без печалба

от БНТ
10:35, 05.11.2022
Чете се за: 03:10 мин.
У нас
Слушай новината

След две пандемични години това лято хотелиерите в курортите край Варна посрещнаха повече туристи. Те обаче казват, че са приключили сезона без печалба, тъй като ранните оферти са калкулирани при едни цени, а реално туристите са почивали при други в пъти по-високи.

От бранша са притеснени, че печалбата им е стопена от инфлацията и не могат да направят инвестиции за следващото лято.

Заради войната в Украйна хиляди туристи, които традиционно почиват у нас, това лято не са посетили българските курорти.

"Загубихме доста силни позиции на немския пазар. Големите туроператори, които работят с България, се надяваха на силен сезон, но заради войната близо до България туристите бяха насочени към конкурентни дестинации, най-вече Гърция, Хърватия, Испания, Португалия. Първо трябва да свърши войната, след това да настъпи разбирателство между Русия и останалия свят и когато нещата се нормализират ще можем да разчитаме отново и на руски туристи", заяви проф. Стоян Маринов от Варненската туристическа камара.

Хотелиерът Атанас Карагеоргиев казва, че е имал труден сезон. Принуден бил да продава частни активи, за да задържи персонала си.

"Като обем достигнах обема през 2019 година, но това е с много по-големи разходи. Имайки предвид за оборотни средства и капиталови разходи. Цените на всичко се вдигнаха, а ние успяхме да вдигнем с 4-5%, защото в туризма не може хаотично да се вдигат цените. Хаосът, който се получи с енергоносителите електричество, газ, това води до начин да си помагаш. Да наливаш пари във фотоволтаици, термопомпи", допълни Атанас Карагеоргиев, хотелиер.

От Министерството на туризма отчитат, че това лято много българи са избрали нашето море. Връщат се и туристи от традиционни в миналото пазари.

"Обещаващи пазари са Обединеното кралство, Израел Полша. Там дори има историческо събитие - за първи път ще направим форум с презентации. Пет дни ще бъдем там", каза още министърът на туризма Илин Димитров.

За да бъде успешен летният сезон на 2023 година е необходимо нивата на инфлацията да намалеят и да има по-голяма политическа предвидимост, казват хората от бранша. Те настояват за изработването на работеща стратегия за българския туризъм.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
МОН предлага повече даровити деца да получават стипендии
МОН предлага повече даровити деца да получават стипендии
Джокович прегази Музети за полуфинал с Циципас в Париж
Джокович прегази Музети за полуфинал с Циципас в Париж