НОВИНИ

Версиите за убийството на Алексей Петров - коментари на експерти и журналисти

Айше Сали
от Айше Сали
11:29, 17.08.2023
Чете се за: 03:25 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

Експерти и журналисти определиха убийството на Алексей Петров като изключително професионално подготвено. В "Денят започва" те коментираха оскъдната информация, която има за покушението, но и влиянието на бизнесмена.

Анализатори и журналисти коментираха влиянието на Алексей Петров.

"Ако се опитаме да направим някаква класация спрямо убитите за последните 20 г., бих казал, че това е един от най-влиятелните хора. На мен ми се струва, че като че ли би трябвало да търсим причината в последните месеци. След оправдаването му през 2021 г. той някак си изчезна от публичното пространство и се появи някак си неочаквано в края на миналия парламент. Неговата застрахователна компания беше много активна в блокирането на един закон, свързан с европейските правила за застраховане. Тогава се заговори за коалицията Алексей Петров", каза Тихомир Безлов, експерт по сигурността.

Ролята, която е имал за скрепяване на новата управляваща коалиция, също не беше отмината. Наред с имената, които е посочвал в последните си публични изяви.

"Гешев, казвайки, че той трябва да напусне и след това наистина Гешев го "напуснаха", бащата Кирил Петков и Бойко Борисов - това са трите имена, които излязоха от устата на Алексей Петров, преди той да отиде в отвъдното. Изненадващото е, че той демонстрира своето присъствие и своите заслуги за скрепежа на сглобката. Нещо повече - той упорито показваше, че пътят за връщането му в ДАНС е отворен, което също е много странно", коментира Валерия Велева, журналист.

Тихомир Безлов: Мотивите за убийството могат да се търсят в миналото на Алексей Петров

"Прави впечатление, че никой не отрече тази роля, която е имал. Ако ви направи впечатление Борисов въобще не коментира вчера, а Кирил Петков коментира много общо случилото се", добави Тихомир Безлов, експерт по сигурността.

Според бившия градски прокурор Николай Кокинов, убийството няма да бъде разкрито:

"20 години като прокурор оглавявах и криминалния отдел в онези години и търчахме от местопрестъпление на местопрестъпление, но нямам спомен МВР да е разкрило някой убиец от въпросните тогавашни гангстерски убийства. Тези убийства обикновено разграничават извършителя от поръчителя, от помагачите и е изключително трудно. Ако се стигне до разкриване на извършителя, той обикновено не знае кой е поръчителя."

Николай Кокинов смята, че убийството на Алексей Петров ще остане неразкрито

Днес огледите на мястото на убийството продължават, а анализаторите очакват то да доведе до политически сътресения и преразпределяне на бизнеса на Алексей Петров.

Журналистът Иво Никодимов: Ако разследващите знаят мотивите, трябва да вземат мерки, за да предотвратят следващи убийства

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ФК Краснодар се е отказал от Десподов, пишат руските медии
ФК Краснодар се е отказал от Десподов, пишат руските медии
Световното първенство по футбол за жени в Австралия и Нова Зеландия пряко по БНТ 3
Световното първенство по футбол за жени в Австралия и Нова Зеландия пряко по БНТ 3