НОВИНИ

Журналистът Иво Никодимов: Ако разследващите знаят мотивите, трябва да вземат мерки, за да предотвратят следващи убийства

bnt avatar logo
от БНТ
09:05, 17.08.2023
Чете се за: 03:25 мин.
У нас
Слушай новината

Трябва да бъдат разследвани мотивите за убийството на Алексей Петров, защото са от ключово значение и се надявам, че службите ще имат достатъчно достоверна и подробна оперативна информация. Ако те знаят мотивите, това би им позволило да направят много внимателен и добър анализ и да вземат необходимите мерки, за да предотвратят следващи убийства - това коментира в студиото на "Денят започва" журналистът от БНТ Иво Никодимов.

"Да засекат подготовка за следващи убийства, да засекат евентуално и следващи мишени след покушението срещу Алексей Петров. Наред с поръчителите и изпълнителите на тази мокра поръчка е изключително важно да бъдат ясни мотивите. Те може да са свързани с хора, както извън страната, т.е. да е поръчан зад граница, така могат да бъдат свързани и с процеси вътре в страната и именно поради тази причина е важно тези мотиви поне на оперативно ниво и на оперативна информация да бъдат ясни за разследващите", поясни Никодимов.

Според него, вероятно има елемент на подценяване на мерките за сигурност. За първи път видяхме, че Алексей Петров не се движи в брониран автомобил - нещо, което е абсолютно непривично. Освен това, според информацията, която се събира, на около 30-40 метра от него и въпросната жена са били неговите охранители, което също е доста сериозно разстояние, при което в една подобна ситуация трудно би могло да се реагира.

Интересно е подбрано и мястото на покушението, вероятно някой доста сериозно е проучвал и възможностите за оттегляне на извършителя на убийството са изключително големи бързо да се стигне до Черни връх, а оттам до Дупница или Перник, от където дори може да се напусне и страната, каза още Иво Никодимов.

Според него, е голяма вероятността да има опити и други да бъдат “изчистени”.

“Трябва да се търсят връзки между убийството на Къро и убийството на Алексей Петров. След убийството на Къро започва сериозно преразпределение на бизнеса, който той контролираше. Сега ще започне сериозно преразпределение на пластовете и на сферите, които Алексей Петров контролираше. Той беше човек с изключително много информация, която е позволявала да бъдат направлявани определени процеси - обществени, а може би и политически. Така че ще има сериозно разместване на пластовете и борба кой да заеме неговото място”, обясни журналистът.

По думите му, убийството е подготвено и извършено по начин, който максимално да затрудни разследването и да бъдат открити и извършителя, и поръчителя:

“Най-вероятно поръчителят няма пряк контакт с извършителя - поръчката стигнала до извършителя чрез няколко посредника”, предположи Никодимов.

Вижте целия разговор във видеото

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Близо 30 мигранти бяха заловени край Кърнаре
Близо 30 мигранти бяха заловени край Кърнаре
Левски приема Апоел Беер Шева, Михайлов извън състава
Левски приема Апоел Беер Шева, Михайлов извън състава