НОВИНИ

Нови демонстрации "за" и "против" Паметника на Съветската армия в столицата

Виолета Русенова
от Виолета Русенова
10:02, 17.08.2023 (обновена)
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

Отново демонстрации "за" и "против" Паметника на Съветската армия в София. Гражданското движение "БОЕЦ" инициира протест пред областната администрация на столицата за по-бързото му демонтиране, а политически представители и граждани се събраха в същия час пред монумента с искане за отмяна на решението за премахване.

Достъпът до Паметника на Съветската армия е напълно свободен. Няма и поставени заграждения. За да не допуснат обаче такива, тази сутрин се събраха граждани и политически представители. Девети ден продължава активността и на палатковия лагер. Те настояват да не се предприема нито едно действие по демонтиране на паметника.

Мая Манолова, "Левицата": "Ще бъдем тук, докато опасността от демонтиране и разрушаване на паметника и на българската история отпадне напълно. Жалки опити на десницата в София, на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, управляващата сглобка, да се разправят с историята."

Иван Таков, БСП: "Жалби в съда вече има пуснати срещу решението на правителството да премахне паметника от публична държавна в частна държавна собственост, защото това действие е с цел да го прехвърли на общината или после общината да започне преместването му, а то ще бъде разрушаване."

Георги Георгиев, "БОЕЦ": "Ако продължават с шиканирането на процеса и бавенето на демонтажа, то ще бъдем принудени да втвърдим своите действия и нашия граждански натиск. Следващото ще бъде ефективна блокада на входа на областната управа целодневно."

Любо Венков: "Представете си, че пропадне един строеж, той би трябвало да бъде обезопасен до дни, формалното основание би могло да е това, ако институциите чак толкова се притесняват за процеса."

От "БОЕЦ" пък блокираха тази сутрин входа на областната управа на София с искания за максимално бързи действия, които областният управител да предприеме и да премахне паметника. Те настояват от 23 август да бъдат поставени ограждения, а до 25 август да бъде премахната и основната плоча.

Вижте прякото включване на Виолета Русенова

снимки: Десислава Кулелиева, БНТ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Втората в света Арина Сабаленка е на осминафинал в Синсинати, Рибакина също продължава напред
Втората в света Арина Сабаленка е на осминафинал в Синсинати, Рибакина също продължава напред
Лудогорец излиза срещу Астана в търсене на задължителен успех
Лудогорец излиза срещу Астана в търсене на задължителен успех