НОВИНИ

Какво показва вторият оглед на мястото на убийството на Алексей Петров? (Обзор)

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
17:31, 17.08.2023
5643
Чете се за: 04:22 мин.
У нас
Слушай новината

Вторият оглед на мястото, където беше убит Алексей Петров показва, че то е подбрано много внимателно. Намира се точно под лифта Драгалевци - "Бай Кръстьо", във високата част на Витоша. Дотам се стига по туристическа пътека.

Според източници на "По света и у нас" Алексей Петров е слязъл от автомобила си на пътя и заедно със своята позната тръгнал надолу. Казал на охраната си, че няма опасност и ги е оставил да го чакат при колата. Около 100 метра надолу скрит в храстите го чака наемният убиец, който стреля с ловна пушка и уцелва жертвата директно в челото. Изходната рана е в тила на Петров.

Вижте мястото на убийството на Алексей Петров

От мястото, където е стреляно по бившата барета, възможностите за бягство са две - обратно към Драгалевци или към Черни връх. Предполага се, че именно вторият път е използван от наемника. Вероятните маршрути за оттегляне са два - единият е към Студена и Перник, а другият - към Ярлово и Дупница. Оттам пътят към граничните пунктове със съседните държави по западната ни граница е бърз.

"Ако се опитаме да направим някаква класация спрямо убитите за последните 20 г., бих казал, че това е един от най-влиятелните хора", коментира експертът по сигурност Тихомир Безлов.

Версиите за убийството на Алексей Петров - коментари на експерти и журналисти

Двойка украински туристи, които са били близо до мястото на убийството, първи са чули глухия шум от изстрелите, но не са видели убиеца. Описанието, че е в камуфлажно облекло, изкочил е зад гъстата растителност и се е движел с велосипед, е дала жената, с която Алексей Петров се е разхождал. В момента разследващите се опитват да подредят първо веригата от изпълнителя, през посредниците, до поръчителя на убийството.

"20 години като прокурор оглавявах и криминалния отдел. В онези години търчахме от местопрестъпление на местопрестъпление, но нямам спомен МВР да е разкрило някой убиец от въпросните тогавашни гангстерски убийства. Тези убийства обикновено разграничават извършителя от поръчителя, от помагачите и е изключително трудно. Ако се стигне до разкриване на извършителя, той обикновено не знае кой е поръчителят", каза Николай Кокинов, адвокат и бивш ръководител на Софийската градска прокуратура.

Николай Кокинов смята, че убийството на Алексей Петров ще остане неразкрито

Успоредната линия са мотивите за убийството на Алексей Петров. По нея разследващите събират всичката оперативна информация, която е възможно. Отворени са отново и студените досиета от атентатите срещу бившата барета през 2002 и 2015 година. Мотивите са тези, които могат да насочат разследването към това дали поръчката идва отвън или отвътре.

"На мен ми се струва, че би трябвало да търсим причината в последните месеци. След оправдаването му през 2021 г. той някак си изчезна от публичното пространство и се появи някак си неочаквано в края на миналия парламент. Неговата затрахователна компания беше много активна в блокирането на един закон, свързан с европейските правила за застраховане. Тогава се заговори за коалицията "Алексей Петров", коментира Тихомир Безлов.

Премиерът свиква съвещание със службите за сигурност заради зачестилите тежки престъпления

Според анализаторите в мотивите за убийството на Алексей Петров се крие ключът към преразпределението на бизнеса и сферите, в които той е имал влияние.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хаким Зиеш премина медицински прегледи в Галатасарай
Хаким Зиеш премина медицински прегледи в Галатасарай
Съмнителна пратка в поща в центъра на София вдигна на крак полицията
Съмнителна пратка в поща в центъра на София вдигна на крак полицията