НОВИНИ

Неуспешните покушения срещу Алексей Петров и резултатите от разследванията им

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
20:47, 17.08.2023
Чете се за: 05:07 мин.
У нас
Слушай новината

Прецизност и перфектна подготовка. Това е общото между трите атентата срещу бившата барета Алексей Петров показват съдебните архиви. През 2002 г. за неуспешното покушение пред комплекса "Спартак" бяха обвинени хората на бившата барета Николай Добрев - Бай Добри. 13 години по-късно за атентата с гранатомет беше осъден украинецът Роман Логвиненко, който се оказа предсрочно освободен от затвора.

15 август 2002 г. малко преди 23 часа от гората край комплекс "Спартак" започва стрелба. Двама души обстрелват входа, когато бившата барета се озовава на достатъчно осветена позиция . Алексей Петров е ранен в гърдите и крака, неговият бодигард е ранен леко. През това време от комплекса излизат два мъже, които отвръщат на огъня. По-късно става ясно, че това са служители на НСБОП, които получават награда за бързата реакция от тогавашния главен секретар на МВР Бойко Борисов.

Служебната проверка на министерството установява, че двамата, които са национални състезатели по карате тренирали в залата на комплекса. На излизане те чули изстрелите срещу Петров и със стрелбата по неизвестните извършители са спасили живота на хората, намиращи се на местопроизшествието.

Два дни след засадата в района е намерено оръжието, с което е стреляно - самоделна ловна карабина с оптичен мерник. Открити са две скривалища в гората. Покушението било планирано в детайли - пътят за бягство бил маркиран с въженца, за да се ориентира по-бързо в тъмното. Единият стрелец е забелязан от очевидец, който бил на терасата си по време на стрелбата. Описан е с височина 1,75 м, облечен в тъмни дрехи. За неуспешния атентат е задържана бившата барета Николай Добрев и петима негови приближени. В къща в Горна Малина полицията намира голямо количество оръжие, взривове и боеприпаси.

Заради намерените взривни материали от МВР определят работата на групата от бивши барети като "фабрика за убийства".

"Изключително мобилна, дисциплинирана, конспиративна, професионално изградена, строга подчиненост, жестока желязна дисциплина, пълна конспиративност", казва полк. Венелин Великов - зам.-директор на НСБОП на 26.08.2002 г.

"Като сме намерили определени оръжия, трябва да намерим и стрелците. Имаме основателни подозрения за определени лица, които бяха задържани като заподозрени", допълва Ангел Илиев от Върховната касационна прокуратура на 26.08.2002 г.

Година по-късно обвиненията са снети заради липса на доказателства, а стрелецът така и не е разкрит. Срещу групата има единствено показания на анонимен свидетел. Не са открити техни отпечатъци или биологични следи по оръжието и другите веществени доказателства, иззети от двете укрития.

На 29 октомври 2015 г. Петров отново оцелява след опит за атентат. Този път срещу автомобила му е стреляно с гранатомет.

"Не познавам никого. Нито организаторите, нито поръчителите. Точно беше квалифицирано от прокуратурата - безкрайно професионално, бих добавил безкраен перфекционизъм. Смятам, че значимостта на това ракритие се състои в тази обществена опасност на това престъпление. Не толкова, че то се е случило срещу мен", каза Алексей Петров на 16.02.2016 г.

За атентата беше арестуван и осъден на 10 години затвор украинецът Роман Логвиненко. Според прокуратурата той е осигурил финансирането и логистиката.

Снимки: БНТ, БГНЕС (архив)

В края на май тази година изненадващо Апелативният съд постановява условно предсрочното освобождаване на Логвиненко, като му налага изпитателен срок в размера на наказанието, което му остава да изтърпи - близо две години и половина. Съдът се мотивира, че осъденото лице е дало достатъчно доказателства за своето поправяне.

С определението си апелативните съдии отменят решението на Софийския градски съд, с което искането на Логвиненко е било отхвърлено. Според управата на затвора са били нужни поне още 6 месеца, през които поведението на украинеца да бъде наблюдавано.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пореден протест на жителите на Цалапица, блокираха кръгово кръстовище по пътя за Пазарджик
Пореден протест на жителите на Цалапица, блокираха кръгово кръстовище по пътя за Пазарджик
Националът Кристиян Малинов подписа двугодишен договор с белгийския Кортрайк
Националът Кристиян Малинов подписа двугодишен договор с белгийския Кортрайк