НОВИНИ

Застрахователният бизнес на Алексей Петров и връзката му със системата "Зелена карта"

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
20:18, 17.08.2023
Чете се за: 03:37 мин.
У нас
Слушай новината

Сред темите, по които беше споменавано името на убития Алексей Петров от края на миналата година и началото на тази са промените в Кодекса за застраховането. От години България е под европейски мониторинг заради неизплащане на застраховки по произшествия, предизвикани от застраховани у нас автомобили в чужбина, по така наречената система "зелена карта".

След опрадваването на Алексей Петров по делото "Октопод", дълго време той страни от публични изяви. Името му отново се появява в дневния ред в края на миналия парламент през 2022 година.

"Тогава това, което се случи, беше неговата застрахователна компания, тоест компанията, за която се смята, че е негова собственост, беше много активна в блокирането на един закон, свързан с европейските правила, имаше проблеми", обясни Тихомир Безлов.

Служебният финансов министър Росица Велкова предложи да бъде въведена поправка в Кодекса за застраховане, с която българските застрахователи ще са длъжни да изплащат щети причинени от застраховани у нас коли, а след това да предявяват претенции. Дълги години застраховки не са изплащани, особено в Италия, заради което страната ни е критикувана.

През декември 2022 година икономическата комисия прие на първо четене промени в Кодекса за застраховането, с които се затягат правилата за българското бюро "Зелена карта". Спорният момент в тях бе, че бюрото трябва да извършва автоматично плащане, когато се заявят претенции за обещетения при произшествия в чужбина. Промените трябваше да бъдат прецезирани преди второто им гласуване в комисия, но така и не се стигна до гласуването на този законопроект.

"В крайна сметка законът беше блокиран и тогава се заговори за коалицията Алексей Петров", коментира Тихомир Безлов.

Настоящият финансов министър Асен Василев обаче внесе отново промените в Кодекса за застраховане и часове преди депутатите да излязат в отпуска в края на юли, го приеха. По време на първия дебат в зала най-остра бе позицията на "Възраждане" против поправките.

"Западните застрахователни компании имат неуредени сметки с българските, били са натрупали някакви 10-20 милиона задължения и предвид, че България се е засилила да влиза в еврозоната, решили западните застрахователни компании, че могат да използват силното си лоби в Европа, за да си защитят интереса и да си вземат парите", каза депутатът от "Възраждане" Деян Николов на 21.07.2023 г.

Без обсъждане на второ четене изненадващо депутатите промениха кодекса - със 137 гласа "за", 34 "против" и седем въздържали се. Така вече застрахователите са длъжни веднага да изплащат щети, които са причинени от застраховани у нас автомобили при инцидент в чужбина.

Как тези промени ще се отразят на застрахователния пазар у нас, както и на задължителната застраховка "Гражданска отговорност" - предстои да разберем.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българските власти отказват убежище на иранец, осъден на смърт заради религиозните си убеждения
Българските власти отказват убежище на иранец, осъден на смърт заради религиозните си убеждения
Започна дарителска кампания в помощ на една от най-успешните български баскетболистки Амелия Писанова
Започна дарителска кампания в помощ на една от най-успешните български баскетболистки Амелия Писанова