НОВИНИ

Как се охранява лице, заплашено от покушение?

Николай Минков
от Николай Минков
19:57, 17.08.2023
Чете се за: 03:35 мин.
У нас
Слушай новината

Една от големите неизвестни при покушението срещу Алексей Петров е как са действали неговите охранители.

Наш екип се опита да разбере как се охранява лице, за което има информация за готвено покушение и какви са най-честите грешки, допускани в такива случаи както от държавните специализирани структури, така и от частните охранителни компании и как се определя профила на потенциалния убиец.

Бившият шеф на НСО бригаден генерал Красимир Станчев обяснява каква е основната грешка, която се допуска при охраната на лице, за което има потенциална опасност от покушение.

"Няма твърда комуникация между двата субекта - охраната и охраняваното лице. Аз съм имал случаи, когато един човек изготвя програмата, дава я на съответното охранявано лице или много къси срокове за пътувания, в които фактически е невъзможно това нещо", коментира Станчев.

Много често охраняваното лице дори не информира гардовете си за своята програма и начини на придвижване. Позволява си дори да не изпълнява утвърдения план.

"Няма как да се наруши структурата на охранителния екип и човекът да остане невредим при някакъв опит за посегателство срещу него, камо ли в такъв случай", обясни Красимир Станчев.

Отлична психическа, физическа, тактическа и стрелкова подготовка е задължителна за охранителите, обяснява експертът по сигурността Борислав Раянов, който в последните 9 години е бил лична охрана на ВИП лица в различни горещи точки на планетата.

"Не може хората да се сменят постоянно. Този екип трябва да тренира заедно. Трябва охраняемото лице да се съобразява със съветите и препоръките на личната охрана или на ръководителя на екипа. По този начин може да сведе вероятността за покушение до много ниски нива", поясни Раянов.

Кой е убитият бизнесмен Алексей Петров?

Не трябва да се подценява и числеността на охранителите.

"Според степента на застрашеност и нивото на заплахата и вида на заплахата определя това колко човека са необходими и колко екипа са необходими за охраната на това лице", каза още Борислав Раянов.

Може да има авангард - екип, който пристига на мястото, което трябва да бъде посетено. Лицето не трябва да остава на открито за дълъг период от време. А най-трудното е сред група хора да се открои и проследи подозрителен субект. Сред професионалните охранители има специфичен термин за това.

"Situational awareness - когато един човек натрупа опит в тази работа, той може да разпознава действията на лицето по неговите движения, по изражения. По този начин може да се идентифицира потенциална заплаха".

Според специалистите са нужни години, за да може един охранител да е подготвен да предотврати покушение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна дарителска кампания в помощ на една от най-успешните български баскетболистки Амелия Писанова
Започна дарителска кампания в помощ на една от най-успешните български баскетболистки Амелия Писанова
Изготвен е план за обезопасяване на Паметника на съветската армия
Изготвен е план за обезопасяване на Паметника на съветската армия