НОВИНИ

Парламентът в РСМ решава дали да започне процедура по промяна на Конституцията

Александър Марков
от Александър Марков
18:19, 17.08.2023
Чете се за: 05:07 мин.
Балкани
Слушай новината

Събранието в Република Северна Македония ще решава утре дали да започне процедурата по промяна на Конституцията на страната с цел вписване на българите в нея. Часове преди заседанието управляващото мнозинство на Социалдемократическия съюз на Македония и албанските коалиционни партньори нямат мнозинство от две-трети.

Попитан от БНТ, премиерът Димитър Ковачевски заяви, че има реална опасност страната му да бъде разделена от Албания по пътя към ЕС, ако процедурата, за която са нужни три гласувания с конституционно мнозинство, не приключи до края на ноември.

След няколко години преговори между България, РСМ и ЕС въпросът за вписването на българите в Конституцията влиза за разглеждане в Събранието. Това би гарантирало не само правата, но и активното участие на българите в обществено-политическия живот на страната.

Ако, обаче, промяната в Конституцията изобщо се случи, дали да започне процедурата по промяна на основния закон, депутатите трябва да решат утре в 12 ч. с 61 от 120 гласа. Следват 10 дни за дебати. На 10-тия ден с 80 от 120 гласа депутатите трябва да отворят процедурата.

Опозицията от ВМРО-ДПМНЕ, обаче, остава твърда. Промени под "български диктат" няма да има. Управляващите вярно посочват, че това е единственият път към ЕС. А българите, за чиято съдба става въпрос, наблюдават процеса с надежда.

Аргир Стумбов живее в две държави - в Република Северна Македония и Турция. Потомък на цариградските българи, казва, че е време за по-добро бъдеще и за македонските.

"Това е сериозна промяна за македонските българи, защото за съжаление през годините досега те не съществуваха просто в РСМ", каза Аргир Стумбов.

Поради страх да се обявят за такива. С конституционно закрепени права, българите тук ще могат да участват вече активно в обществения, политическия, културния живот на страната. Която искат да видят в ЕС.

"Българите, ако не друго, ще излязат от нелегалност в кавички. Да влязат и в администрацията, да имат политически представители, като българи, а не като македонци, които се чувстват българи", казва Атанас Величков, гл. редактор на Tribuna.mk.

За пръв път от 105 години тук се говори отново за правата на българите, казва общественикът и журналист Владимир Перев, лежал в затвора заради българското си самосъзнание.

"Нашите погледи на македонските българи не са упътени към македонското общество и към заседанието на парламента. Ние гледаме към България, към българския парламент, към президента Радев и МВнР. Те са носители, двигатели на промените, които ще настанат в Македония и на отворения път на Македония към ЕС", каза Перев.

На въпрос на БНТ опасява ли се, че Скопие може да изостане от Тирана по пътя към ЕС, премиерът Димитър Ковачевски отговори, че за първи път Северна Македония може да си наложи сама вето по пътя към Брюксел.

Но, водена от лидера си Християн Мицкоски, опозицията от ВМРО-ДПМНЕ, без чиито гласове промените не може да минат, пое курс към предсрочни избори. А не промени в Конституцията.

В специално писмо външният министър Буяр Османи обясни на депутатите, че от тях ще зависи дали преговорите ще продължат, или ще спрат за по-дълъг период.

"Промяната в Конституцията ни дава възможност да докажем на Република България и пред света, че българите не са дискриминирани, защо това реално не е така. С промяната ще стане ясно, че покрай македонският народ тук живее и друг народ - български, който е различен", казва Османи.

ЕС и САЩ ясно заявиха пред Скопие, че нова преговорна рамка няма да има. И че всичко, записано в т.н. "френско предложение" от юли миналата година трябва да бъде изпълнено. Промяна на учебниците, чествания на личности и събития от общата ни история и спиране на говора на омразата.

Председателят на Събранието Талат Джафери вече заяви, че ако не се съберат 80 гласа за отваряне на процедурата по промени в Конституцията, той ще забави първото гласуване. Докато такова мнозинство бъде постигнато.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съюзът на бившите барети: Алексей Петров ще остане пример, достоен за подражание
Съюзът на бившите барети: Алексей Петров ще остане пример, достоен за подражание
ЦСКА 1948 стартира Мачдей студио преди домакинските мачове на тима
ЦСКА 1948 стартира Мачдей студио преди домакинските мачове на тима