НОВИНИ

Ще минат ли конституционните промени в парламента в РСМ - коментар на журналист от Скопие

bnt avatar logo
от БНТ
07:50, 03.08.2023
Чете се за: 07:20 мин.
Балкани
Слушай новината

Водещият журналист от Република Северна Македония от албански произход Джалал Незири коментира за БНТ, че конституционните промени в парламента на Северна Македония ще минат и че основният им противник - опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, ще ги гласува или поне няма да им пречи.

Журналистът от Северна Македония коментира, че с колективните оставки на министрите от Демократичния съюз за интеграция са продължение на политиката на нейния лидер Али Ахмети, които е бил силно ангажиран с подготвянето и реализирането на френското предложение от миналата година.

БНТ: Как гледате на оставките на министрите от Демократичния съюз за интеграция, които са етнически албанци, и които ги подадоха преди дни? ПР ли е това или показват сериозна ангажираност с прокарването на конституционните промени през македонския парламент?

С тези оставки Демократичния съюз за интеграция ДСИ откри пътя към гласуването на конституционните промени. По този начин ДСИ изпълнява едно от условията, които ВМРО-ДПМНЕ постави по време на срещата с премиера Димитър Ковачевски, и по този начин допринася да се реши тази политическа криза и въртенето на едно място по отношение на евроинтеграцията. Така се разблокира този процес и страната продължава да върви напред в преговорния процес с ЕС. Да ви припомня, че и френското предложение се случи като решение през миналата година, по инициатива на Али Ахмети, които е лидер на ДСИ. Той по тази тема беше много активен, както в контактите със София, така и в обиграването на процесите в Северна Македония. Целта му беше да се създаде една атмосфера, където двете страни да се приближат и да се стигне до компромис. Това стана във формата на “френското предложение”. Затова мисля, че този ход е продължение на визията на ДСИ и нейния лидер, Северна Македония по-храбро и бързо да продължи към ЕС, а това може да стане само чрез отварянето на първите глави и изпълнението на критериите, които са поставени от Брюксел.

БНТ: Албанските опозиционни партии в Македония имат доста разнопосочна политика и част от тях искат и албанския език да влезе като втори официален език, заедно с влизането на македонските българи в конституцията на страната ви, така ли е?

Преди време написах, че подобните искания, които съществуваха и по време на предишните конституционни промени през 2018 година, когато трябваше да се реализира Преспанското споразумение, когато страната смени своето име, и тогава се търсеше да се премахнат 20%, които се отнасяха до етническите албанци в РСМ. Това и днес отново се предлага, тъй като Конституцията ще се отвори, заради ангажиментите поети по “френското предложение” на ЕС, които са анекс към Договора за добросъседство и приятелство.Тези искания освен, че са нелогични, но и са резултат от опита да се вадят точки от ежедневната политика. В страни каквато е РСМ, където междуетническите отношения са много крехки, подобни операции на отварянето на Конституцията, ако използвам медицинския речник, трябва да бъдат минимално инфазивни. За това мисля, че трябва специална инициатива и която и да е етническа албанска партия в Македония, която наистина работи за постигането на тази кауза, и настина мисли, че това трябва да се промени, трябва сама да предприеме такава инициатива и да се промени, но не да се възползват от чужди предложения. Защото това е като да правите сватба с музиката на съседите.

БНТ: Ще минат ли според Вас, конституционните промени в РСМ?

Мисля, че в крайна сметка ще се намери решение. Аз съм оптимист, че ВМРО-ДПМНЕ в крайна сметка ще гласува за конституционните промени. Мисля, че ще бъде намерен начин как те да бъдат приети, така че да не ги блокират. И гаранциите по някакъв начин дойдоха от резолюцията на германския Бундестаг от преди един месец, в която се признава македонския език, сега подобна инициатива има да се приеме подобна резолюция и от Конгреса на САЩ, така че повече от подобни гаранции не могат и да бъдат дадени, още повече че с хода на ДСИ бе изпълнено и още едно искане поставено от ВМРО-ДПМНЕ- да има правителство без участието на партията на Али Ахмети, която да отведе страната към провеждането на редовни избори. Също така партията на Ахмети - ДСИ, се оттегли от договора със Социалдемократическия съюз на Македония да има премиер албанец на Северна Македония. По този начин всички дилеми на опозицията са премахнати и сега не виждам защо ВМРО-ДПМНЕ да не гласува конституционните промени. И затова отново ще кажа, че съм оптимист, че в крайна сметка ВМРО-ДПМНЕ, ако не гласува то поне да не е против и да пречи да се случат.

БНТ: Как албанците в Северна Македония се отнасят към българите и Балгария с оглед на двустранните отношения между София и Скопие?

Последните проучвания, които бяха оповестени, че тези отношения между етническите македонци не са много добри, защото те поставят България като най-неприятелска страна, настроена против РСМ и мисля, че това идва от фрустрацията, заради българското вето срещу Македония. Но когато става дума за етническите албанци, резултатите показват, че България за тях не е неприятелска страна. Това се дължи на конструктивната й политика по отношение на процесите в региона и по-специално към Косово, и че беше между първите, които признаха неговата независимост. В крайна сметка мисля, че етническите албанци в Северна Македония, възприемат България като на приятелска държава.

Вижте във видеото цялото интервю на Николай Кръстев с Джалал Незири.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Адриан Андреев е четвъртфиналист на "Чалънджъра" в Порто
Адриан Андреев е четвъртфиналист на "Чалънджъра" в Порто
Премиерът и петима министри ще представят актуални теми от управленската програма на правителството
Премиерът и петима министри ще представят актуални теми от управленската програма на правителството