НОВИНИ

Въздушна тревога е обявена в Киев и 4 области в Украйна

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
07:20, 03.08.2023
Чете се за: 02:05 мин.
По света
Слушай новината

Въздушна тревога е обявена в 4 области в Украйна, както и в столицата Киев.

Системите за противовъздушна отбрана работят. Към момента няма информация за пострадали или нанесени щети. Украински медии напомнят, че вчера над Украйна са свалени 37 дрона, изстреляни от руска страна.

Според публикация в "Уол Стрийт Джърнъл" Киев готви мащабна атака с безпилотни апарати над Москва, а целта на ударите в руската столица от последните дни е била да види степента на подготовка на руската страна. Президентът Володимир Зеленски разговаря с украинския дипломатически корпус.

Сега целта е да се осигури всичко за фронта, а атаките на Русия срещу пристанищна инфраструктура и зърнени силози показва че Москва иска глобална продоволствена криза, каза Зеленски в традиционното си обръщение.

"За Русия това е битка не само срещу нашата свобода и нашата държава. Москва води битка за глобална катастрофа - тези ненормални хора искат срив на световния пазар за храни - имат нужда от ценова криза, проблеми с доставките. Някой в Москва мисли, че може да направи пари от това, мисли, че може да го изтъргува... Това са много, много опасни надежди. ... Сега нашите дипломати имат нова задача - да набавят военна техника за Украйна - оборудване, артилерия, снаряди. Да увеличават тренировъчните мисии за нашите военни. Да осигурят F-16 и ракети с голям обсег за Украйна", каза президентът на Украйна.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борел предупреди развиващите се държави, че Русия предлага евтино зърно, за да създаде зависимости
Борел предупреди развиващите се държави, че Русия предлага евтино зърно, за да създаде зависимости
Правната комисия към НС заседава извънредно заради промените в Наказателния кодекс
Правната комисия към НС заседава извънредно заради промените в Наказателния кодекс