НОВИНИ

Увеличават се туристите, които правят планински застраховки

Цанка Николова
от Цанка Николова
20:31, 02.08.2023
Чете се за: 04:10 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

През последните три години са се провели 5 спасителни операции в труднодостъпни райони с помощта на Военновъздушните сили. Само при една от тях пострадалата е имала застраховка, която е покрила разходите.

Последният случай е с пострадалата бременна жена, която беше спасена в Пирин с военен хеликоптер "Кугър" от авиобаза Крумово. По данни на планинските спасители само тя от цялата група е била без планинска застраховка. През последните години и спасители, и застрахователи отчитат увеличаване на туристите, които решават да подходят отговорно в планината и да застраховат живота си.

От малък Владимир Иванов е запален планинар. За първи път си направил планинска застраховка преди около 20 години. Въпреки че познава и Рила, и Пирин много добре, преди шест години претърпял тежък инцидент в планината.

"Счупвам глезен, ребра. За съжаление, бях сам и нямаше никой, може би след 2 - 3 часа, наложи се да се качвам нагоре 30 метра, да търся помощ, с пълзене", разказа Иванов.

"Ако някой си е счупил крака някъде из планината, да дойдат спасители да го извозят, ще струва около 600 лева, т.е. едно покритие от 1000 лева, което за уикенда струва 3 или 4 лева. Такава застраховка и примерно 30 лева годишно. Сега 3 - 4 лева са по-малко от една салата в хижите", каза Александър Цветков, представител на застрахователна компания.

В случай че няма застраховка, пострадалият трябва да плати разходите за акцията по спасяване сам. С приходите от оказаната помощ Планинската спасителна служба покрива част от разходите за дейността си - консумативи, гориво, обучения.

"Дейността "Планинско спасяване" има своите разходи от най-различен характер - за съоръжения, които трябва да се подменят, поддържане на един автопарк, макар и поостарял, той иска постоянна поддръжка. Тръгвайте с подготвени, част от подготовката нека да бъде тази застраховка. По-лесно е и за нас, и за пребиваващите в планината", обясни Благовест Обецанов, ПСС - Банско.

Към момента планинската ни спасителна служба не разполага със собствени хеликоптери. Затова, когато има нужда, се търси помощта на Военновъздушните сили. По данни на Военното министерство една спасителна акция с техен хеликоптер излиза средно около 25 000 лева.

През последните 3 години такива акции има в Рила и в Пирин. При 4 от 5 мисии разходите са били за сметка на институцията, заявила необходимостта от ползването на военните вертолети, съответно Министерството на здравеопазването или МВР.

"Като има някаква тридневна спасителна акция, почват да се правят повече планински застраховки. Факт, че почти всички пострадали са обикновени хора, които ходят на разходка. Голяма част не знаят, че има такава застраховка, голяма част не знаят как работи планинското спасяване, дали е безплатно или платено, те си го приемат като бърза помощ", обясни Цветков.

Проверка на застрахователи показва, че търсенето в интернет за планинските застраховки от 2021 г. до сега се е увеличило от 500 на 4000 месечно.

Репортери: Цанка Николова, Антония Сукалинска

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
21 години по-късно залятата с киселина Мария Бонева все още чака присъда за извършителите
21 години по-късно залятата с киселина Мария Бонева все още чака присъда за извършителите
Юношите на България до 18 г. отстъпиха на Португалия с 1:2 победи на Европейската отборна купа
Юношите на България до 18 г. отстъпиха на Португалия с 1:2 победи на Европейската отборна купа