НОВИНИ

Терапия за насилниците - поредния пропуск в системата за защита от домашното насилие

Мария Чернева
от Мария Чернева
20:13, 02.08.2023
Чете се за: 06:00 мин.
Общество
Слушай новината

В България има твърде малко програми за работа с извършителите на насилие. Освен това парите, които държавата отделя за тях, стигат само за четири месеца.

500 000 лв. е бюджетът, който се отделя годишно за работа и с насилниците, и с жертвите. Но въпреки незначителната сума се оказва, че те дори не се изразходват и се връщат в бюджета. Затова неправителствени организации, които работят с жертвите на домашно насилие, настояват освен замислените спешни промени в закона, всички социални услуги да бъдат финансово обезпечени. В противен случай тяхната сила и ефект се губят.

Една много сериозна част от справянето с насилието е работата с насилниците, защото само ограничителни мерки или наказания често не са достатъчно ефективни, да не говорим че не свалят нивото на агресията. Да се открият програми за работа с извършители на насилие обаче е истински трудно. В цялата страна са около десетина и това е крайно недостатъчно.

След насилието: От каква психологическа помощ се нуждае 18-годишното момиче в Стара Загора?

Центърът "Отворени врати" в София предоставя най-дефицитната услуга в цялата страна - тук я наричат "работа с извършителите". В случаи на домашно насилие съдът е този, който препраща към центъра насилника, докато има места. Могат да поемат 70 души, между 8 до 10 в група. Често се налага да извадят повечето мебели от тясното пространство, за да има място за всички. Опитват се да работят максимално пълноценно.

"Важно е хората, които са включени в програмата, да разпознават нежелателното поведение, което са имали до момента в своите взаимоотношения с партньора, да разпознават как се стига до това и и да могат да не го правят прави нещо друго", казва Златка Мачева - Алианс за защита от насилие, основано на пол.

Къде са пропуските на съда при случая с обезобразеното момиче от Стара Загора?

Съдът най-често задължава извършителя да посещава програмата общо 24 часа. Възможностите в центъра в София са по 2 часа седмично. Стигат, за да се разпознаят причините и основните прояви на насилието като злоупотреба с власт и контрол. Тук дискутират собствените си казуси и те почти винаги се вместват в няколко повтарящи се.

"Например разглеждаме сегмента емоционална злоупотреба. Какво представлява емоционалната злоупотреба? Изписано контролира всичките действия, решава вместо нея с кого да се среща, разговаря, ограничава контактите и оправдава това с ревност. На този сегмент отговаря уважението, как ще обърнете казуса, който смятате, че е свързан с емоционална злоупотреба, в уважение. Това е много трудно за хората, нали? Вслушват се в партньора си, не се обвиняват взаимно, имат емоционална връзка", обясни Златка Мачева.

Макар и базисна, програмата доказва своята ефективност. Само ако можеше да работи повече от 4 месеца в годината. От приемането на програмата за превенция на домашното насилие, до гласуването на бюджета и обявяването на конкурсите за социалните услуги са минали 7 - 8 месеца. С новия закон програмите ще са тригодишни, но не е ясно дали ще успеят да преодолеят друг проблем. 500 000 лв. е бюджетът към правосъдното министерство, който, освен че е недостатъчен, голямата му част не се усвоява.

"Те не се разпределят. Тази година около 190 000 лв. са разпределени от тези 500 000. В никоя година не се разпределя цялата сума, която е за прилагане на Закона срещу домашното насилие", поясни Мачева.

Мъжът, пребил съпругата си и баща ѝ в Бургас, за втори път е задържан за домашно насилие

Това неясно ограничение не позволява разрастването на програмите, които трябва да обхванат обучението на хората в цялата страна. Освен това никой не е одобрил методика за работа с извършителите. Единственият модел е разработен от специалистите тук, но той не е стандартизиран. Въпреки това не са спрели да го надграждат. Сега работят със смесени групи извършители на насилие - и жени, и мъже. Резултатите са изненадващо добри.

"При насилието трябва да се работи едновременно и с едната, и с другата страна. Много често хората, които идват тук, сами са били жертви. В един по ранен етап от техния живот и те познават модела за справяне с някакъв проблем през насилието, било то през обиди, бой и така нататък", каза Златка Мачева.

Мария Чернева: Тоест, виждали са го вкъщи?

- Да, виждали са го вкъщи. Това е техен семеен модел.

Излизането от този порочен кръг също търпи сериозна институционална и нормативна немощ. Програмите за превенция на насилието в училище също изчезнаха.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Единият близнак от Цалапица призна, че е видял убийството на Димитър, протестите продължават
Единият близнак от Цалапица призна, че е видял убийството на Димитър, протестите продължават
Девойките на България до 18 г. ще играят срещу Украйна в Европейската отборна купа
Девойките на България до 18 г. ще играят срещу Украйна в Европейската отборна купа