НОВИНИ

Къде са пропуските на съда при случая с обезобразеното момиче?

Виолета Русенова
от Виолета Русенова
20:27, 01.08.2023
Чете се за: 06:17 мин.
У нас
Слушай новината

Още един въпрос след зверството в Стара Загора - имало ли е как съдебният лекар, прокуратурата и съдът да реагират така, че да не се стигне до освобождаването от ареста на насилника? Прокуратурата е можела да впише телесната повреда като обезобразяване, а съдът да изиска допълнителна експертиза.

Пропуски могат да се търсят още в първото искане за определяне на мярка на Георги Николаев - пет дни след зверството срещу 18-годишното момиче. На 1 юли Районната прокуратура в Стара Загора иска от Районния съд да наложи най-строгата мярка - задържане под стража. Обвинението посочва, че той е нанесъл на момичето средна телесна повреда.

"Първо прокуратурата при внасяне на мярката можеше да прецизира характера на телесната повреда, като се позове на обезобразяване. Дори да нямаше абсолютно доказателство като една експертиза от пластичен хирург в това отношение. Първата инстанция сочи само този вариант - "временно разстройство на здравето и неопасност за живота. Тя можеше да поддържа паралелно и обвинение за лека телесна повреда, причинена с особено жестокост и тогава втората инстанция нямаше къде да мърда, така да се каже", каза Людмил Рангелов, адвокат.

Съдия Гьонева за пострадалото момиче: За да е налице средна телесна повреда, е трябвало да има опасност за живота ѝ

След като Георги обжалва, се стига до втората инстанция и именно решението на Окръжния съд възмути обществото, след като го пусна от ареста и прие, че 400-те шева са "лека телесна повреда". Но дори и при тези пропуски, съдът е можело да реагира по друг начин.

"Второинстанционният съд също, ако по-грижливо беше разгледал тези доказателства, също би могло да стигне до извод, че има средна телесна повреда от категорията на обезобразяване. Във всеки свой акт той ги постановява според закона, доказателствата и вътрешното убеждение", обясни адвокат Рангелов.

Защо обаче след като обвиняемият е рецидивист, два пъти осъждан и в момента в пробация, съдът го пуска, пита омбудсманът Диана Ковачева.

"Според мен тук въпросът е до каква степен съдията се е информирал за конкретния казус. Очевидно е насилник, очевидно не се е поправил и е бил оставен на свобода, при положение, че е е имало опасност да се укрие и има доказателства за това? Не знам какви доказателства са прикрепени, но така или иначе случаят е достатъчно шокиращ, за да погледнеш по-внимателно. Би могъл дори и на място да отиде да погледне и да се запознае със случая", каза Ковачева.

Какво е лека, средна и тежка телесна повреда?

"Щом са гледали фотоалбум, а дори и да не са гледали фотоалбум, 21 рани по тялото, аз съм сигурен, че тя е имала и по гърдите и по корема, какво е това, ако не е обезобразяване", пита адвокат Рангелов.

Дори и при това положение съдът приема, че е лека телесна повреда и пуска Георги от ареста. Има още една хипотеза - съдът да поиска допълнителни експертизи. Но докато чака новите доказателства, Георги пак е щял да бъде на свобода.

"Към момента на разглеждане на мярката няма доказателства да остане в ареста, а едно очакване за бъдещи постъпвания на такива доказателства, съдът не може да поеме такъв риск. Ами ако не постъпят такива доказателства", каза Людмил Рангелов.

Отстраниха лекаря, изготвил медицинската експертиза на обезобразеното момиче

Тук стигаме до медицинската експертиза - обикновено раните са леки телесни повреди, а дали има жестокост при извършването им е правен термин и е работа на юристите, а не не лекарите.

"Неразбираемо защо много хора започват да дават мнение по въпроса кое е лека телесна повреда и кое - средна телесна повреда. Ако е засегната само кожата и няма засягане на кръвоносни съдове, органи, тъкани, няма счупвания и прониквания в телесната кухина, това е една рана, която заздравява за 2 - 3 седмици. Множествеността на раните показва мотивацията на този, който го е извършил. От малкото информация, която имам от медиите, смятам, че колегите в Стара Загора са действали абсолютно професионално", каза д-р Димитър Николов, началник "Съдебна медицина" в ИСУЛ.

Защо хора с криминално минало стават охранители въпреки законовите разпоредби?

Днес омбудсманът внесе и промени в Наказателния кодекс, за да се инкриминират деяния, унижаващи човешкото достойнство чрез причиняване на физическа болка или страдание. По думите й в момента НК пропуска случаи на изтезание, мъчение, унизително третиране.

"Предлагам да бъде криминализирано изтезанието, нечовешкото и унизително отношение, и давам възможност за едно по-тежко наказване на такъв тип извършители, свързани с домашно насилие", каза Диана Ковачева.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
С 1000 лв. се увеличава сумата за финансиране на първа инвитро процедура
С 1000 лв. се увеличава сумата за финансиране на първа инвитро процедура
Защо хора с криминално минало стават охранители въпреки законовите разпоредби?
Защо хора с криминално минало стават охранители въпреки законовите разпоредби?