НОВИНИ

Близнаците, укрили тялото на Димитър от Цалапица, използвали колата на баща си

bnt avatar logo
от БНТ
18:14, 01.08.2023 (обновена)
Чете се за: 04:30 мин.
У нас
Слушай новината

Очаква се прокуратурата в Пловдив да поиска постоянното задържане на двамата братя близнаци, които бяха арестувани във връзка с бруталното убийство на 24-годишния Димитър Малинов в Цалапица. И тази вечер в селото ще има протест с настояване близнаците да бъдат обвинени като съучастници в тежкото престъпление, а не само като укриватели.

Днес от Окръжната прокуратура потвърдиха за БНТ, че автомобилът, заснет на камерите в нощта на убийството, е именно на семейството на близнаците.

Вижте още в прякото включване на Таня Матева

Утре прокуратурата ще внесе в съда искане за най-тежката мярка за неотклонение - задържане под стража спрямо близнаците Валентин и Борислав Динкови. Хората в Цалапица настояват те да бъдат привлечени като съучастници, тъй като в момента са обвинени в укривателство. Единият брат е превозил тялото на Димитър, другият е осигурил кирка и лопата за заравянето му. След това единият от близнаците е откарал заподозрения за убийството в дома му. Адвокатът на Валентин и Борислав настоява пред съда, че нито един от двамата не е участвал в убийството.

Да превозиш и зариеш тялото на жертвата заедно с убиеца не е укривателство, а съучастие в тежкото престъпление - в това са убедени хората в Цалапица, които настояват за прозрачно разследване и адекватни присъди.

"Не може близнаците да са участвали и да не са съучастници, това е недопустимо, няма никаква справедливост, заровили са човек, трябва да има справедливо наказание, както за убиеца, така и за тях".

"Моето виждане е, че са съучастници в това престъпление. Смъртната присъда я няма, доживотна присъда без право на замяна", каза Недялко Малинов, баща на Димитър.

От прокуратурата обясниха, че според събраните до момента доказателства всички действия на близнаците са извършени след самото убийство на Димитър и без предварителна уговорка с основния заподозрян. Затова досъдебното производство за укривателство спрямо Валентин и Борислав Динкови се гледа под надзора на районната прокуратура, а за убийството - от окръжната.

"При всяка промяна на обстоятелствата и на фактите, които ние установим по делото, разбира се, че ще бъдат предявени и други обвинения, стига да имаме такива доказателства. Към момента категорично няма такива, няма данни за участие на друго лице в това престъпление", каза Ваня Христева, окръжен прокурор на Пловдив.

От прокуратурата потвърдиха за БНТ, че колата, която камерите в селото снимаха в нощта на убийството да преминава със загасени фарове, е на семейството на близнаците. А майката на убития Димитър е убедена, че точно някой от двамата братя се е обадил последен на сина ѝ във фаталната нощ. Те били приятели от години.

"Синът ми наричаше дори единия от близнаците "брат". През деня са били заедно, помагал му е да си свърши работата и вечерта е изкаран от къщи от него, за да бъде убит, изобщо не е подозирал какво го очаква", казва Атанаска Бакалова, майка на Димитър.

Основният обвиняем за убийството, 30-годишният Рангел Бизюрев, все още е в неизвестност и се издирва с европейска заповед за арест.

"Официално от властите не сме уведомени същият да е открит, респективно задържан, за да бъде привлечен към наказателна отговорност с идването му при нас. Той в момента е привлечен задочно", поясни окръжният прокурор.

От прокуратурата казаха още, че нямат данни замесените в убийството да са участвали в група за разпространение на наркотици, както се говори в селото.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Четирима мигранти пострадаха при катастрофа край ямболското с. Ружица
Четирима мигранти пострадаха при катастрофа край ямболското с. Ружица
Частично решение за безводието в Омуртаг - ще пускат вода по 12 часа дневно, вместо по 4
Частично решение за безводието в Омуртаг - ще пускат вода по 12 часа дневно, вместо по 4