НОВИНИ

Какви промени в Наказателния кодекс предлагат депутатите?

Вера Александрова
от Вера Александрова
17:44, 01.08.2023
Чете се за: 03:22 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

Депутатите ще се съберат на извънредно заседание в понеделник. ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС предлагат да се вдигнат наказанията за причиняване на лека и средна телесна повреда. Предлагат също домашното насилие да се наказва и при интимна връзка. Трите парламентарни групи са внесли в парламента конкретните промени в Наказателния кодекс и в Закона за защита от домашното насилие.

ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС вдигат със закон наказанията за причиняване на лека и средна телесна повреда

С промените в Наказателния кодекс се предлага завишаване на санкциите за причиняване на средна и лека телесна повреда. До 8 години затвор грозят всеки, който причини средна телесна повреда на друг човек. В момента наказанието е до 6 години.

Наказанието за лека телесна повреда е до 2 години затвор, а глобата от 100 до 300 лева се завишава на 500 до 1000 лева. Домашното насилие вече ще се наказва не само при брак или съжителство на семейни начала, но и при интимна връзка. Дава се и определение на домашно насилие. Това е всеки акт на физическо, сексуално, психическо, емоционално или икономическо насилие, както и опитът за такова насилие.

Също така - принудителното ограничаване на личния живот, личната свобода и личните права, извършени спрямо лица, които се намират в родствена връзка, които са или са били в семейна или интимна връзка. Министърът на правосъдието Атанас Славов напомни, че в два поредни парламента такъв текст е бил предвиждан, но не е бил приет.

"Много е важно когато става дума за насилие, основано на пола, за домашно насилие, да не използваме популистки аргументи, да не развихряме истерии, свързани с джендър идеологията, а наистина да се грижим за жертвите и да се опитваме да ги защитим максимално", каза Атанас Славов - министър на правосъдието.

Омбудсманът ще внесе свои предложения за промени в Наказателния кодекс

В промените за интимна връзка се приема доброволен относително траен съюз между две лица, който възниква и съществува като фактическо състояние, без да е необходимо спазването на правно регулирана процедура и независимо дали лицата споделят едно домакинство, като водещ елемент е строго личния характер на техните отношения.

Според вносителите с промените се разширява кръгът на хората, които попадат под защитата от домашното насилие. И така се попълва една празнота по отношение на значителна група лица, които са в интимни фактически отношения, независимо дали споделят едно домакинство.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Доплащаме с 20% ДДС, връщат ни с 9% - нови неуредици с изравнителните сметки за парно
Доплащаме с 20% ДДС, връщат ни с 9% - нови неуредици с изравнителните сметки за парно
Омбудсманът ще внесе свои предложения за промени в Наказателния кодекс
Омбудсманът ще внесе свои предложения за промени в Наказателния кодекс