НОВИНИ

Покачването на базовата инфлация в еврозоната остава устойчиво

Светозар Костадинов
от Светозар Костадинов
12:37, 01.08.2023
Чете се за: 03:10 мин.
Бизнес
Слушай новината

Кредитирането у нас остава високо на фона на поредно повишаване на лихвите от ЕЦБ. Целта на централната банка е да понижи инфлацията до 2%, но прогнозите са тя да се запази висока за дълъг период от време, коментира гуверньорът Кристин Лагард.

Инфлацията и в Европа, и в България забавят своя темп и за това има причина, посочват финансисти.

"Шокът, който предизвика войната в Украйна вече отмина. По методология, инфлацията се засича на 12 месечен период и при текущи цени на енергията очаквам инфлацията да се смекчава", каза Александър Александров, пазарен анализатор.

Понижаването на годишната инфлация звучи като добра новини, но базовата инфлация, която изключва храните и енергоносителите и въз основа, на която ЕЦБ взима решение за промяна в лихвените нива, се повиши.

"Всичко ще зависи от развитието на инфлацията, тъй като тя показа една устойчивост, която както пазарни експерти така и централните банкери не очакваха да се случи", каза Александър Александров, пазарен анализатор.

В България въпреки че банковите лихви до момента остават без съществена промяна, а данните на БНБ показват ускорение при кредитите. През този месец домакинствата са изтеглили заеми за над 1 милиард и 200 млн. лв. - рекорд за последните две години и половина.

Балансът между почакването на лихвите и справянето с високата инфлация в Европа трябва да се калкулира внимателно, заради ниския икономически растеж, риска от рецесия и влошените публични финанси в някои страни от Еврозоната.

"Има някои страни, които са сериозно задлъжнели, което внася още по-сериозни рискове, но въпреки това инфлацията е най-деструктивното икономическо явление и със сигурност битката за устойчиво понижаване на инфлацията трябва да продължи дори и на цената на охлаждане на икономиката", каза д-р Владимир Сиркаров, икономист.

Средно лихвата на потребителските кредити у нас е малко над 8%, а при ипотечните заеми - 2,6%. Очаква се обаче още в края на годината да се усети осезаемо покачване.

"Действията и на БНБ също показват, че ще има борба за охлаждане на икономиката и в България, особено по линия на кредитирането и по левовите ипотечни кредити и кредитите като цяло - ще има повишения", каза д-р Владимир Сиркаров, икономист.

Дали ще последна ново повишение от страна на ЕЦБ, ще стане ясно през септември.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прибра се първата група български пожарникари, гасили пожари в Гърция
Прибра се първата група български пожарникари, гасили пожари в Гърция
След убийството в Цалапица: Съдът решава дали да остави в ареста задържаните близнаци
След убийството в Цалапица: Съдът решава дали да остави в ареста задържаните близнаци