НОВИНИ

"Не съм виждал рани, направени с такова зверство" - пред БНТ говори лекарят, приел момичето от Стара Загора

bnt avatar logo
от БНТ
16:05, 01.08.2023
13160
Чете се за: 04:15 мин.
Общество
Слушай новината

Д-р Стоян Петров е първият лекар, който приема 18-годишното пострадало момиче. Три часа са били необходими на екипа да зашият всички рани. Казва, че за близо 40-годишния си стаж като лекар за първи път вижда подобна гледка.

"Грозна работа, грозна... Не беше животозастрашаващо състоянието ѝ, но нацепена - една до друга успоредни рани… Аз съм виждал рани, ама чак такива с такова зверство направени… Не искам да си спомням за това нещо. Беше дезориентирана в шоково състояние. Питах я какво се е случило - много не можа да обясни. Не беше много адекватна. Бил с маска и после като се е съвзела, била с раните, половината и глава беше обръсната.", казва д-р Стоян Петров.

Бащата на обезобразеното момиче пред БНТ: Състоянието ѝ е тежко, тя е затворник в себе си

Лекарят посочи, че с екипа му са шили раните 3 часа.

"Ние не броим шевовете, но като направим най-елементарна сметка, те бяха около 20 рани, достатъчно дълги, че да поемат и 20 конеца. Не броим конците".

Според него извършителят е първо ударил момичето по главата, след което тя е получила комоцио

"Защото един човек, който се отбранява, ще рита, а той е направил прецизни рани с еднаква дълбочина, от което наистина може да се мисли, че е макетно ножче. Не беше загубила много кръв, защото като е изпаднала в шоково състояние, няма много напрежение върху кръвоносните съдове, не кървеше много".

Медикът прогнозира, че момичето цял живот ще преживява насилието и не може да си обясни какъв човек може да извършиш подобно нещо.

"Абсолютен изрод, психопат. Аз не виждам един нормален човек да направи такова нещо".

Адвокатът на обезобразеното момиче определя като неадекватна първоначалната експертиза за лека телесна повреда. Той има забележки към към указанията, които е дала прокуратурата по случая.

"Ако бяха разпитвани още на момента дежурните лекари, които са приели детето, още на този етап предвид голямата кръвозагуба, щеше да бъде определен характера на телесната повреда - един от признаците е временно разстройство на здравето, опасно за живота", каза Делян Славов, адвокат на пострадалата.

Вижте още в репортажа

400 шева и все още ненаказан насилник - зловещата история на едно брутално нападение

А обвиняемият Георги Николаев е заявил на адвоката си, че не е съпричастен към нападението. Според защитника 26-годишният мъж има алиби за деня на престъплението. И останалите обяснения: макетното ножче, с което е нарязана девойката, не е намерено в дома на задържания, а в апартамента на момичето. По ножа няма пръстови отпечатъци.

"Моят апел е: оставете съдебната система да работи спокойно. Не мога да повярвам, че съдии излизат да се обясняват за своите актове и за това, което се е наложило да постановят", каза адвокат Петко Кънев.

Защитата на Георги Николаев ще обжалва наложената му мярка "задържане под стража". Заседанието е насрочено за 9 август.

НЕВИЖДАНА ЖЕСТОКОСТ: РАЗСЛЕДВАНЕ И РЕАКЦИИ

По темата работиха: Десислава Петкова, Иван Янев

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Англия и Дания се класираха за 1/8-финалите на световното първенство по футбол за жени
Англия и Дания се класираха за 1/8-финалите на световното първенство по футбол за жени
Локомотив Пловдив ще играе контрола с АЕЛ Лимасол
Локомотив Пловдив ще играе контрола с АЕЛ Лимасол