НОВИНИ

400 шева и все още ненаказан насилник - зловещата история на едно брутално нападение

Виолета Русенова
от Виолета Русенова
21:35, 31.07.2023
6459
Чете се за: 22:10 мин.
У нас
400 шева годишното момиче затворник тялото
Слушай новината

Месец след жестокото нападение, което остави 18-годишно момиче с 400 шева по тялото след разрези с макетно ножче, с обръсната глава и счупен нос в Стара Загора, съдът наложи постоянна мярка за неотклонение на Георги Георгиев.

Той искал да я накаже от ревност. Изпълнил зверството на 26 юни, а когато видели 18-годишното момиче в болницата, не повярвали на очите си. За това деяние Окръжният съд в Стара Загора го пусна от ареста, защото стореното било лека телесна повреда. За случая се разбра в петък.

Невиждана жестокост: Мъж обезобрази 18-годишно момиче с макетно ножче, пуснаха го под гаранция

Днес, по ново обвинение, Георги отново влезе в съдебната зала, този път получи най-тежката мярка. Защитата заяви, че ще обжалва решението. Заседанието продължи 2 часа и половина, при безпрецеденти условия - журналисти не бяха допуснати на заседанието, и дори изгонени от коридора пред залата. Мотивите нa съда също останаха в тайна.

А преди това, тази сутрин, след дни мълчание, пред медиите застана и съдийката, освободила преди месец Георги Георгиев.

МЯРКАТА

Районната прокуратура в Стара Загора внесе искане в Районния съд за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 26-годишния Георги Георгиев. Но не заради 400-те шева, а защото беше привлечен като обвиняем за това, че в периода от 24-25 юни в Стара Загора, в условията на продължавано престъпление, се заканил с убийство на Д.М., като това заканване „би могло да възбуди основателен страх за осъществяването му”. На два пъти мъжът изпратил текстови съобщения за закана с убийство чрез интернет приложение, гласящи "Направо те убивам" и "Ще ти закача главата".

"Направо те убивам" - каква е хронологията на бруталната агресия

Пред журналистите Георги не каза нито дума. 26-годишният мъж работи като охранител в дискотека в Стара Загора, има малко дете и вече солиден опит с властите - осъждан на пробация в началото на годината с две мерки, отново за побой и пак за „лека телесна повреда.

НО КАК СЕ СТИГНА ДО ПОВТОРНОТО МУ ЗАДЪРЖАНЕ

Сутринта в неделя, вероятно заради вълната от възмущение, Георги Георгиев беше задържан за 72 часа, но по новото обвинение - за заплахи. До него се стигна, след като в събота на 29 юли момичето е било извикано за разпит.

За първи път тя разкрила пред разследващите, че преди нападението била заплашвана чрез съобщения. “Направо те убивам!”, написал Георги Георгиев на 24 юни, а на 25 юни продължил със заканите:“Ще ти закача главата!”. Основният мотив - ревност.

Ден след това - на 26 юни, мъжът изпълнил немислимото, определено от мнозина като садизъм. Позвънил на 18-годишното момиче, когато тя била сама в апартамента си. Позвънил на домофона. Първо мълчал, а после казал: "Аз съм". Влязъл в жилището, бил с маска и ръкавици, ударил я без да каже и дума. Първо я ударил по главата, при което й счупил носа. Тя твърди, че след първия удар не помни нищо.

Макетното ножче, маската, ръкавиците и обувките са иззети като веществени доказателства и са изпратени за експертиза в Националния институт по криминалистика в София.

Едва на 29-и юли към полицията се е обърнал бившият приятел на пострадалото момиче. В разпита му се изяснява, че тя е споделяла с него, че по време на връзката си с обвиняемия, спрямо нея са отправяни заплахи и е упражнявано насилие. Това послужи за повод да бъдат призовани пострадалата и нейната майка.

Момичето и Георги имали връзка само няколко месеца, и никой от близките ѝ не знаел за заплахи през това време.

СЪДЪТ ЗАБЪРКА ПОРЕДНИЯ СКАНДАЛ

Гледането на мярката днес стана повод за пореден скандал. Безпрецедентно Районният съд в Стара Загора не пусна журналисти в съдебната зала при гледането на мярката за неотклонение на Георги Георгиев. Съдията поиска журналистите да бъдат изгонени и от коридора пред залата. Съдебна охрана също спря журналистите. Прокуратурата не е поискала делото да се гледа при закрити врата. Съдът не допусна журналисти дори при четенето на определението за мярката за неотклонение на Георги Георгиев. По закон този вид актове са публични и ограничаването на медиите е недопустимо.

Нападателят на 18-годишното момиче остава в ареста - съдът не пусна журналисти на гледането на мярката

СЪДИЙКАТА ПРОГОВОРИ

Съдия Татяна Гьонева, която освободи от ареста Георги по първото обвинение за 21-те разреза по тялото на момичето, счупения нос и обръснатата коса, се появи пред медиите. И обяви, че съдебният акт по делото за обезобразеното момиче е законосъобразен въпреки общественото недоволство. И не мисли за оставка.

На въпроса на БНТ "След тази обществена реакция обмисляте ли да подадете оставка и да напуснете съдебната система?", тя отговаря:

"Благодаря и за този въпрос, благодаря на всички, които ме подкрепиха в това изпитание, защото колегите ме подкрепиха и те знаят какъв човек съм, без да се хваля. Аз се надявам да отразявате и нашите успехи. Не възнамерявам, не. Аз обичам работата си".

Решението е взето на база на заключенията на първата съдебно-медицинска експертиза, която не е показвала опасност за живота на 18-годишното мимиче.

"В случаите на увреждания, ние се водим от медикобиологичния признак на увреждания, посочен в заключението на съдебно медицинската експертиза. Ние не сме съдебни медици, за да можем само по снимките да преценим до колко съществено е нараняването, имало ли е опасност за живота", обясни съдия Гьонева.

Съдия Гьонева за пострадалото момиче: За да е налице средна телесна повреда, е трябвало да има опасност за живота ѝ

Самата тя споделя, че се е притеснила като видяла снимките на момичето.

Гьонева дори каза пред медиите днес и името на момичето в национален ефир.

Не за първи път Окръжният съд става обект на обществено недоволство. В началото на годината дрогираният и пиян шофьор, който уби дете в Бузовград, беше пуснат под гаранция. Съдия Гьонева обаче не се сети за случая, попитана от БНТ. "Задавате ми въпрос за някакъв мой акт, за който аз в момента не съм подготвена да отговаря. Само едно име Бузовград нищо не ми говори на мене", поясни тя. Съдийката обаче заяви, че подкрепя протеста днес в почти всички големи градове на страната и допълни, че е възмутена от внушенията, че съдът толерира насилието.

ХИПОТЕЗА ЗА УБИЙСТВО?

Според районния прокурор на Стара Загора Таня Димитрова е възможно да се стигне до хипотезата за опит за убийство, но на този етап е твърде рано.

Прокурор Димитрова за обезобразеното момиче: Възможно е да се стигне до хипотезата за опит за убийство

"Сложно е да се квалифицира такова деяние, тъй като упражненото насилие е причинило множество различни по вид травматични увреждания, част от тях са категорично леки телесни повреди, но друга част дали са средни трябва да се изясни. С оглед на резултата от експертизата и допълнителните разпити евентуално ще докажем дали е извършено по особено жесток начин и с особена жестокост, а всичко това определя точната правна квалификация", обясни тя.

БАЩАТА: ТЯ Е ЗАТВОРНИК В СЕБЕ СИ

На момичето е назначена е психолого-психиатрична експертиза с обект на изследване, която ще бъде изготвена до 10 дни. Днес проговори и бащата на тийнейджърката.

"Към момента състоянието ѝ е тежко психологически и физически, дори след допълнителните разпити се налага да се връща назад за нещо, което не иска да говори", обясни пред БНТ Красимир Михайлов. "През повечето време мълчи, затворена е в себе си, тя е един вид затворник в себе си и може би между четири стени. Възстановяването върви много бавно, това са едни дълбоки белези, които ще останат, надявам се с времето, медицината е доста напреднала, да се позаличат, но със сигурност по-голямата травма е нейното емоционално състояние".

Бащата обясни, че не я е намерил той, а момичето само е потърсило помощ от съседка. Пострадалата е откарана е с линейка в болницата.

"Мен ме потърсиха от първо районно и така тръгнаха нещата. Когато пристигнах, то е трудно за описване, но картинката беше брутална".

Бащата е бил наясно за връзката на дъщеря си с обвиняемия, но поясни, че тя не е споделяла нищо за него:

"Знаете, в днешно време родителите са последните, които научават за дадена връзка или даден проблем. Лично не съм се запознавал с него, виждал съм го веднъж-два пъти. След това стана ясно, че е имал предишни прояви. За заплахи - не, аз разбрах, че той е бил доста ревнив, но специално за заплахи не. След това се установи като се извадиха чатове, те станаха достояние на всички".

Михайлов обясни, че дъщеря му е работела в дискотека като барман, а с обвиняемия са били във връзка за три-четири месеца. Определи присъдата "лека телесна повреда" като безумие.

“Там е проблемът, че няма как - това е безумие при такива сериозни наранявания това да бъде лека телесна повреда при такава жестокост. Ние се борим за справедливост - искаме справедливост и отговорникът за това деяние да си понесе последствията и цялата строгост на закона”.

Красимир Михайлов заяви, че ще присъства на протеста в Стара Загора тази вечер и призова всеки, който може, също да отиде. Благодари за обществения отзвук и подкрепата.

МАЙКАТА НА МОМИЧЕТО: НЕ ГОВОРИ

„Към момента нямам нищо казано от нея. Единственото, което прави, е да превключва каналите и избягва всичко, което се случва в момента. Травмирана е. Нормално е”. Това заяви майката на 18-годишното момиче, обезобразено с макетен нож от бившия си приятел. Майката присъства в протеста тази вечер в Стара Загора.

„Знае за подкрепата, но е безмълвна. Няма реакция", каза майката, която обяви, че ще се бори докрай за справедливост. „Отказване няма. Справедливост, присъда такава, каквато заслужава извършителят. Квалифициране на телесните повреди по нея, така както трябва да бъдат”, каза майката Ивелина.

Вчера, пред БНР, Ивелина, разказа, че ако за предишните си деяния, които също са нанасяне на телесни повреди, обвиняемият Георги Георгиев е получил не пробация, а по-тежко наказание, днес дъщеря ѝ нямало да бъде част от статистиката на пострадалите от насилие. "С нея работят психолози, ще бъде трудно и дълго, надяваме се да има резултат, но към момента няма такъв. Засега тя е затворник в самата себе си, в собствения си кошмар", разказа Ивелина.

Многолюден протест в Стара Загора в подкрепа на обезобразеното момиче

Хиляди заляха площадите на повече от 30 града в цялата страна тази вечер, за да кажат на едно зверски малтретирано 18-годишно момиче и на други като него, че няма да има търпимост към насилниците, към лошите закони, към зле работещи институции или хора, в чиито ръце са поверени съдби и животи.

Началото на протестите и шествията беше дадено от Стара Загора и те стигнаха до всички краища на България и дори излязоха извън пределите ѝ - с протести в Берлин и Виена.

НЕзащитените, които държавата не признава за жертви на домашно насилие

ЛЕКА ТЕЛЕСНА ПОВРЕДА ЛИ Е ТОВА ЗВЕРСТВО?

Именно определеното като лека телесна повреда - 400 шева, 21 дълбоки прореза по ръцете, краката, гърдите, счупен нос, обръсната с машинка глава и рани по главата, възмути голяма част от обществото. Според съда става въпрос за лека, а не за тежка телесна повреда, защото момичето не е било с опасност за живота.

„Убеден съм, че съдебният състав, единодушно подписал съдебния акт, е преценил доказателствата по делото и е взел това решение. Съдебният акт е законосъобразен. Той е в унисон с искането на представители на Окръжната прокуратура”, заяви председателят на съда Красимир Георгиев.

„При искане на най-тежката мярка ние сме длъжни да обсъдим доказателствата и те да подплатяват наличната квалификация, в която обвиняемият е длъжен да отговаря по наказателния текст. Съдебно-медицинските експертизи са много важни, тъй като нямаме познания, за да установим нараняванията. Трябваше да установим дали заявеното в заключението покрива някои от признаците, които законът е въвел в чл. 129. В случая съдебно-медицинската експертиза установява наранявания, които по отделно и съвкупно сочат навременно разстройство на здравето, но не и опасност за живота. Колкото и да звучи стряскащо и възмущаващо за общността, законодателят го квалифицира като лека телесна повреда. За да има средна телесна повреда, трябва да има поне временно разстройство на здравето, което да е опасно за живота. Това не го установихме”, уточни съдия Гьонева, докладчикът по делото.

МЪЖЪТ С БЯЛОТО БМВ, КОЙТО ПОДКРЕПИ ГЕОРГИ

Възмущение предизвика и мъж, който изрази подкрепа за Георги и даже заплаши близка на нападнатото момиче. Пред БНТ проговори и самата тя - приятелката на младата жена е заплашвана със съобщения в социалната мрежа от Виктор Костов, който със свои статуси подкрепя действията на Георги Георгиев.

"Вчера на обяд в 12:24 видях, че имам чакащо съобщение в социалните мрежи със заплахи към мен във връзка със случая с нарязаното момиче в Стара Загора с макетен нож. Бях предупредена да внимавам какво говоря и пиша и да очаквам, че ще ме преследва бяло BMW. Ядосана съм, страх ме е не само за мен, а и за семейството ми, но в случая той каза, че профилът му е бил хакнат. Моят въпрос е откога е хакнат, ако наистина е така, и ако не ме е заплашил той, кой го е направил?", каза тя.

От дома на Виктор Костов са иззети лаптоп и мобилни устройства, чиято експертиза ще каже дали той е отправил заплахите или профила му наистина е бил хакнат. На този етап разследващите нямат достатъчно доказателства, за да му повдигнат обвинение.

Говори жената, дала гласност на случая с обезобразеното момиче

ПОЛИТИЧЕСКИ РЕАКЦИИ

От петък досега, когато стана известен случаят, наред с обществените реакции, не закъсняха и политическите. Днес и президентът Румен Радев коментира.

"Правораздавателните органи най-сетне реагираха адекватно на недопустимото варварско деяние. Обществото трябва да продължи да оказва своя натиск”, посочи държавният глава.

По думите му „не е проява на добър вкус да се оправдават нелепите промени в Конституцията с точно това зловредно деяние, което се случи в Стара Загора. Необходими са промени в различни закони, които да правят точно това – да поставят ясни критерии за нарушенията на закона, за престъпленията и за тежестта на наказанията”.

Румен Радев: Под силата на обществения натиск правораздаването най-сетне реагира на варварското деяние в Стара Загора

Вицепремиерът и външен министър Мария Габриел каза в неделя, че подобен криминален сюжет буди възмущение и гняв. Тя припомни, че преди 2 месеца Законът за домашното насилие не е бил приет.

"Вие си спомняте, че преди два месеца Законът за домашното насилие не беше приет. Той днес е факт, така че тук според мен е много важно заедно със законодателната власт да се следи тенденция и това, което се случва и при необходимост те са тези, които могат да инициират промени, но отново настоявам на това законът като такъв е добре, че е приет. Виждаме и с този случай, че е важно изпълнението и начинът, по който се прилагат законите", заяви Мария Габриел - вицепремиер и министър на външните работи.

От "Продължаваме Промяната" също излязоха с остра позиция. Според Кирил Петков нападателят трябва да бъде съден по най-строгия начин.

"Този случай потресе цялото ни общество. За мен това не е човек, това е звяр, който трябва да бъде осъден по най-строгия начин - възможен. И това, което мисля, че ще се случи с всичките промени, които правим, е че все повече прокурори ще трябва да дават ясна отчетност на начина, по който те движат тези дела и всъщност скрито в Конституцията и промените е точно това", заяви Кирил Петков - съпредседател на "Продължаваме Промяната".

В Каспичан, и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов също коментира зверското нападение над 18-годишното момиче в Стара Загора:

"Аз няма да вляза в спорове кой е виновен - прокурорът, съдията или коя от системите. По-скоро обществото, което търпи това домашно насилие и затова беше толкова важно да се приеме Закона за домашното насилие, беше важно да приемем и промените в Наказателния кодекс, за да може жертвите да не стават още веднъж жертви после по време на целия процес. Така, че вие сте свършили работата и се надявам институциите ще се поправят, ако някъде едните не са дали или другите не са ги видяли достатъчно. Това е чудовищен акт и аз мисля, че реакцията на обществото само може да ме радва.", заяви Борисов.

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЗА ЖЕСТОКОТО НАПАДЕНИЕ СЛЕДЕТЕ ТУК

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Завоюване на още олимпийски квоти е целта пред националния ни тим по плуване
Завоюване на още олимпийски квоти е целта пред националния ни тим по плуване
Янаки Милев не успя да се класира за основната схема на "Чалънджър" в Либерец
Янаки Милев не успя да се класира за основната схема на "Чалънджър" в Либерец