НОВИНИ

Защо хора с криминално минало стават охранители въпреки законовите разпоредби?

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
20:12, 01.08.2023
Чете се за: 07:00 мин.
У нас
Слушай новината

Обвиненият за бруталното насилие над 18-годишното момиче в Стара Загора е работел незаконно като охранител. Георги Николаев има две влезли в сила присъди за нанасяне на лека телесна повреда, а Законът за частната охранителна дейност изисква чисто съдебно минало.

От охранителния бранш се разграничиха от Николаев и заявиха, че всеки, дръзнал да назначи на такава позиция човек, който не отговаря на изискванията, рискува да се раздели с лиценза си. От бранша казаха, че случаят в Стара Загора е по-скоро единичен и фирмите не биха рискували лиценза си с наемането на такива хора. Заявиха, че не всеки човек може да упражнява тази професия, като едно от абсолютно задължителните условия е чистото съдебно минало. Това се доказва с необходимата документация.

Какви промени в Наказателния кодекс предлагат депутатите?

От камарата за охрана и сигурност обаче смятат, че може да се въведе допълнително сито - прецизен психотест. Охрана у нас могат да упражняват само лицензирани фирми. Например собствениците на дискотеки не могат сами да назначават гардовете си, защото това е незаконно, ако самите те нямат лиценз. Как обаче човек с две присъди се оказа охранител в заведение - от бранша казват, че няма такива системни практики. А в Стара Загора кмет, директор на полицията и представители на бизнеса със заведения вече се срещнаха. Там са отправени предупреждения за отнемане на разрешителни.

Георги Николаев - охранител, но на тъмно. Това е поредният детайл за обвинения за 400-те шева и раните от макетно ножче върху 18-годишно момиче. Оказа се, че досието му не е чисто, което пречи той законно да упражнява тази професия. Тези данни предизвикаха среща между местната власт и представители на увеселителния бизнес в Стара Загора.

"Не съм виждал рани, направени с такова зверство" - пред БНТ говори лекарят, приел момичето от Стара Загора

"Предупредихме, че ако при тях работят нерегламентирано охранители с криминални прояви, ние ще отнемем разрешението за удължено работно време и на практика те ще спрат да съществуват като такива клубове", каза кметът на Стара Загора Живко Тодоров.

"Не можем да го определим като длъжностно лице охранител. Един такъв случай хвърля сянка върху категорията охранители. Това момче най-вероятно, поне от информацията по медиите, най-вероятно е наето просто за бияч", казва Николета Атанасова - председател на Българската камара за охрана и сигурност.

На практика ако едно заведение няма лиценз за охранителна дейност, то само не може да наеме гардове. Трябва да се обърне към лицензирана охранителна фирма. Може обаче да проследи какви хора пазят реда в обекта.

"Работим с външна фирма, която осигурява охраната на нашите обекти, като сме подали изискване какви искаме да бъдат лицата, които са при нас вечер и охраняват всички заведения. Лицата да не са криминално проявени, да не са съдени, да нямат лошо досие", посочи Венета Райнова - управител на нощно заведение в Пловдив.

А в досието на всеки охранител трябва да присъстват свидетелство за съдимост, медицински, както и документ за завършен специален курс.

"Имаме всяка седмица поне по един път проверка от полицията, където се проверява абсолютно всеки един охранител, записват му се данните, лична карта, ЕГН, след което представителите на МВР идват в офиса ни, където проверяват техните досиета и документи", казва Александър Апостолов - управител на охранителна фирма в Пловдив.

Какво е лека, средна и тежка телесна повреда?

"Ако един човек не може да докаже, че няма висящи производства, че не е бил осъждан, той не може да работи като охранител. Той трябва също така да е физически и психически здрав, което се доказва с нужните документи и да работи на основен трудов договор, защото в противен случай могат да отнемат лиценза на фирмата, която го е наела", заяви Николета Атанасова - председател на Българската камара за охрана и сигурност.

Това обаче не е първият казус с насилие от страна на охранител от последните години, който потресе обществото. Такива са случаите с Викторио Александров, убил приятелката си и едногодишното им дете, охранителят от Петрич, който през 2018 г. стреля срещу деца, както и случая от 2021 г., когато мъж простреля приятелката си, а после опита да се самоубие в метрото на Летище София.

Според бранша тези случаи са единични, но може да бъде върната добра практика в закона за частната охранителна дейност, отпаднала преди години.

"Тогава за да бъдеш охранител, трябваше да минеш на и на тест при психолог дали си пригоден за длъжността, за този тип работа - склонност към агресия, към насилие, към корупция също. Сега психологическата пригодност е доколкото в психодиспансера няма регистрация. Обикновено психиатърът задава въпроса "Употребявате ли алкохол и наркотици" и при отговор не се дава удостоверение", посочи Николета Атанасова

Според Атанасова макар и на много места формална, практиката с теста е била полезна като допълнително сито хора, склонни към агресия, да не бъдат допускани до професията.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Къде са пропуските на съда при случая с обезобразеното момиче?
Къде са пропуските на съда при случая с обезобразеното момиче?
Втори ден на протести срещу насилието в различни градове на страната
Втори ден на протести срещу насилието в различни градове на страната