НОВИНИ

Мъжът, пребил съпругата си и баща ѝ в Бургас, за втори път е задържан за домашно насилие

bnt avatar logo
от БНТ
19:08, 02.08.2023
Чете се за: 04:37 мин.
У нас
Слушай новината

Пореден случай на домашно насилие. Тази нощ полицията в Бургас задържа 45-годишен мъж, пребил съпругата си и баща ѝ. Арестуваният е криминално проявен, а в момента на инцидента е бил под влиянието на алкохол. Това не е и първият път, в който е задържан за домашно насилие.

Побоят е нанесен в дома на семейството в бургаския ж.к. "Славейков", който се намира на метри от районното полицейско управление. Малко след полунощ 45-годишният Диан Иванов започнал да бие 48-годишната си съпруга. По думите ѝ - безпричинно. В апартамента бил и нейният 78-годишен баща. Опитвайки се да ѝ помогне, той също получил удари от мъжа. Цялата ситуация се разиграла пред очите на 16-годишната дъщеря на бияча и жертвата.

Жената и нейният баща били с видими следи от наранявания по главата и кръвотечение от носа, при идването на полицейските служители, които получили сигнал за домашно насилие.

"Това, което заявяват, е, че безпричинно се е проявила агресията от страна на 45-годишния мъж. Той е нанасял ударите с ръце. Извършителят е задържан за срок от 24 часа, тестван е за алкохол, пробата е отчела 1,74 промила", каза Антоана Тодорова, инспектор в "Охранителна полиция" - Бургас.

Днес съседи разказват, че не са чули нищо.

"Наистина не знаем нищо. Никой в блока не е коментирал, не знаем нищо", каза Станислав, съсед на семейството.

БНТ: Агресивен ли е?

– Не, никога, поне досега. Нормални съседски отношения сме имали. Той, доколкото знам, е шофьор на камион, почти не го виждаме.

Пламен Илиев дели една стена със семейството. Чувал ги е да се карат.

"Миналата година веднъж. Просто беше една вечер, висок тон, както във всяка къща понякога се случва. Просто чух крясъци, това беше, нищо повече".

Оказва се, че точно преди година Диан Иванов е бил задържан отново за домашно насилие спрямо съпругата си, но няма издадена съдебна заповед за защита, тъй като жената не е поискала.

"Често се случва това, защото при първия, втория път жертвата вярва или има надежда, че нещата ще се поправят, че насилието ще спре. По средностатистически изследвания едва на седмия път жертвите се осмеляват, след като се убедят, че не могат да се справят със ситуацията или след като ескалира напрежението", обясни Диана Видева, експерт по домашно насилие в Асоциация "Деметра".

А след масовите протестни шествия и случая в Стара Загора, от кризисния център за домашно насилие в Бургас отчитат ръст на жени, които сигнализират, че са малтретирани.

"За последните два дни има три нови случая, два от които са настанени при мен вече – майка с дете. Другият случай е от снощи – бременна жена, която е жертва на насилие от страна на съжителя, но към момента не е настанена, предстои да се изготви молба по Закона за домашно насилие", каза Искра Делчева, директор на кризисен център за деца и жертви на насилие в Бургас.

Според закона всяка жертва на насилие трябва сама да поиска защита. В противен случай десетки инциденти остават неизвестни, а извършителите - безнаказани.

Очаква се прокуратурата да каже дали на мъжа ще бъде повдигнато обвинение. По данни на експерти, най-честитите парични за домашното насилие са употребата на алкохол и наркотици или липсата на пари.

Репортер: Давид Сукнаров

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Астана ще бъде следващият съперник на Лудогорец в квалификациите на Лига Европа
Астана ще бъде следващият съперник на Лудогорец в квалификациите на Лига Европа
България излиза срещу Австрия в решителна битка за класиране за следващата фаза на квалификациите за Евробаскет 2025
България излиза срещу Австрия в решителна битка за класиране за следващата фаза на квалификациите за Евробаскет 2025