НОВИНИ

Новите обвинения срещу Тръмп разклащат настроенията сред републиканците за номинацията му за президент

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
17:47, 02.08.2023
Чете се за: 03:55 мин.
По света
Слушай новината

Четири нови обвинения срещу Доналд Тръмп. Този път бившият американски президент ще отговаря пред съда за събитията в Капитолия от януари 2021 г. Милиардерът е обвинен в "заговор" и опит да осуети изборния резултат при загубата си от Джо Байдън. Тези обвинения са определяни като най-сериозния проблем с правосъдието за Тръмп и разклащат шансовете му да бъде номиниран от Републиканската партия за кандидат-президент.

Повдигнаха ново обвинение срещу Доналд Тръмп

"Не искаме изборната ни победа да бъде открадната от радикални демократи. Точно това правят сега чрез техните фалшиви новини. Няма да се предадем. Това няма как да стане!"

Това са част от думите, с които Доналд Тръмп призова своите последователи да не допуснат резултатите от изборите и победата на Джо Байдън да бъдат обявени през 2020 г. Две години и половина след щурма на Капитолия, при който имаше и жертви, бившият американски президент отново е с повдигнати обвинения.

Третият за годината обвинителен акт срещу републиканеца е 45 страници и с 4 точки, сред които заговор срещу американската държава и възпрепятстване на официална процедура.

"Нападението срещу Капитолия на 6 януари 2021 г. беше безпрецедентен удар срещу сърцето на американската демокрация. Деяние, подклаждано от лъжи, чиято основна цел беше да подкопае основите на властта", каза Джак Смит, специален прокурор по делото.

Тръмп е призован да се яви на 3 август пред федералния съд във Вашингтон. С него са обвинени още шестима души, чиито имена не се съобщават. Очаква се да му бъде повдигнато още едно обвинение за опит да подмени изборните резултати, но в щата Джорджия. 77-годишният Тръмп се бори за номинацията на Републиканската партия за президентските избори догодина. Очаквано - той отрича всички обвинения и ги определя като "лов на вещици".

"Защо чакаха цели две години за да повдигнат тези фалшиви обвинения? Защо точно по средата на кампанията? ... Отговорът е ясен - за да подменят резултатата от изборите", коментира Тръмп.

Освен проблемите с Темида, за Тръмп сега на дневен ред са и проблемите и в собствената му партия. Смятан е за почти безалтернативен кандидат, който според последните сондажи има 37 пункта преднина пред втория основен претендент - Рон Десантис. Публикуваните преди дни данни за даренията, получени от кандидатите, обаче, разкриват новата реалност за Републиканците - най-големите спонсори на партията са пренасочили над 25 млн. долара дарения към губернатора на Флорида, вместо както досега - към Тръмп.

По всичко изглежда, че за бившия президент предстоят шест месеца, в които да води както съдебни битки, така и кампания за номинацията за Белия дом. Този път обаче финансирана в голямата си част от собствения му джоб.

Снимки: БГНЕС

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спортни сайтове припомниха критики на Христо Стоичков към Дембеле по повод предстоящата раздяла на нападателя с Барселона
Спортни сайтове припомниха критики на Христо Стоичков към Дембеле по повод предстоящата раздяла на нападателя с Барселона
Джанлуиджи Буфон сложи край на състезателната си кариера
Джанлуиджи Буфон сложи край на състезателната си кариера