НОВИНИ

Повдигнаха ново обвинение срещу Доналд Тръмп

Снимка: БТА/Архив
bnt avatar logo
от БНТ
07:19, 02.08.2023 (обновена)
Чете се за: 03:00 мин.
По света
Слушай новината

Срещу бившия американски президент Доналд Тръмп беше повдигнато обвинение в опит да осуети изборния резултат от президентския вот през 2020 година. Това е третото обвинение срещу Тръмп в рамките на 4 месеца.

Бившият държавен глава е обвинен по 4 точки, които включват заговор срещу американската държава и възпрепятстване на официална процедура. Призован е да се яви във федерален съд във Вашингтон съда на 3 август. Обвинението е резултат от разследването, проведено под надзора на специалния прокурор Джак Смит за щурма на Капитолия на 6 януари 2021 година.

77-годишният Тръмп, който се кандидатира за номинацията на Републиканската партия за президентските избори догодина, отрича всички обвинения и ги определи като лов на вещици, насочен срещу него. Заедно с Тръмп са обвинени още шестима негови съратници, но имената им не се назовават сега.

Очаква се и още едно обвинение срещу бившия президент във връзка с обвинения, че се е опитал да отмени загубата си на изборите през 2020 г. в щата Джорджия. Проучванията показват, че въпреки съдебните битки Доналд Тръмп не губи подкрепа за президентската битка догодина.

Джак Смит - специален прокурор: "Атаката срещу нашата демокрация на 6 януари 2021 година беше безпрецедентна. Тя е описана в обвинението и беше предизвикана от лъжи. Лъжи изречени от обвиняемия, целящи да разклатят основите на правителството на Съединените щати - процесът на събиране, преброяване и сертифициране на резултатите от президентските избори."

Джордан Телез - жител на Ню Йорк: "Това е срам за страната. Все пак става въпрос за бившия президент. Обвинен е в изборна измама. Не е ли много срамно?!"

Надин - жител на Вашингтон: "О, аз празнувам, време беше. Доста закъсня. Както казах, според Америка „никой не е над закона“, това е първата стъпка към отчетност, и аз съм изцяло за това."

Ерика Уейнстейн - жител на Ню Йорк: "Обвинението е едно, присъда съвсем друго. За всеки идва Видов ден. Ще стане ясно какво ще установи съдът и дали ще стигне до дъното на нещата, защото никой не е над закона."

Вижте повече от кореспондента ни във Вашингтон Радослав Минчев

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Променят движението в София заради отбелязването на годишнина от Илинденско-Преображенското въстание
Променят движението в София заради отбелязването на годишнина от Илинденско-Преображенското въстание
Прокуратурата внася искане за постоянен арест на близнаците от с. Цалапица
Прокуратурата внася искане за постоянен арест на близнаците от с. Цалапица