НОВИНИ

ВиК-Шумен е изправена пред спиране на тока заради натрупан дълг

bnt avatar logo
от БНТ
21:12, 01.08.2023
Чете се за: 01:52 мин.
У нас
Слушай новината

Дружеството доставчик на електроенергия на ВиК - Шумен, поиска спиране на електрозахранването на обектите му. Причината са неплатени задължения с изтекъл падеж. От 9 август е планирано спиране на тока за 4 часа, а от 10 август - до пълното издължаване.

ВиК дружеството е натрупало 7,5 милиона лева дълг. Договорът с този доставчик е прекратен и в момента дружеството плаща задълженията към сегашния доставчик, каза изпълнителният директор на "Български ВиК холдинг" Ирена Георгиева. Допълни, че се търси решение хората да не останат без вода.

Проблемът с договора между община Шумен и конкретния доставчик е сериозен, коментира регионалният министър Андрей Цеков.

"Сключен е явно неизгоден договор, който предвижда заплащане на електроенергия по цени на борса плюс 60 пункта надбавка. Този договор обаче е сключен след обществена поръчка, проведен от ВиК - Шумен. Прекратен е договорът. В момента спорът е търговски. Има в момента правен спор, има и дело между ВиК - Шумен и доставчика. По него се търси в момента споразумение, така че да предотвратим спирането на електроподаването към ВиК - Шумен. Тук е много важно не само да се разреши облигационният спор, но и да се потърси отговорност, наказателна отговорност на виновните за сключването на такава неизгодна сделка", каза Цеков.

Репортер: Даниела Василева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Исландия спря работата на посолството си в Русия
Исландия спря работата на посолството си в Русия
Христо Крушарски пред БНТ: Няма да подпиша молбата за напускане на Павел Колев
Христо Крушарски пред БНТ: Няма да подпиша молбата за напускане на Павел Колев