НОВИНИ

С 1000 лв. се увеличава сумата за финансиране на първа инвитро процедура

Тереза Кънчева
от Тереза Кънчева
20:31, 01.08.2023
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
Слушай новината

С 1000 лева се увеличава сумата за финансирането на една инвитро процедура. Сумата не беше променяна вече 14 години.

След осем години борба и десетки инвитро процедури се ражда Алис. За всичките опити докато се случи чудото, Алекс Петрова и съпругът дават над 45 000 лева в името на това да имат дете.

"Държавата помагаше досега с 5000 лева, които са доста малко, защото всички изследвания във всички болници, и то с всеки опит, се увеличава цената, навсякъде поскъпнаха цените на изследванията. Не се отказахме, защото знаехме, че това дете ще се появи и надеждата ни крепеше през цялото време", разказва Петрова.

Над 20 000 са родените бебета от 2008 година насам. Допълнителни 5 милиона лева ще помогнат на семействата да получат по-голяма възможност за инвитро процедура.

"До този момент беше до 5000 лева, а сега сумата за един опит инвитро се увеличава на 6000. Тази сума ще покрие една голяма част от лекарствата, лекарския труд, както и медицинските биологични среди, за да могат пациентите да получат най-качественото", обясни Радина Велчева - основател на фондация "Искам бебе".

"Има чуваемост и при нас, и в Министерството на здравеопазването. Надяваме се и Здравната каса да продължи процеса, за да може повече хора знаят и да могат да достъпят тези процедури да плащат всички тестове", каза финансовият министър Асен Василев.

Въпреки средствата и трудния път, чудото в семейството на Алекс се случва за втори път - предстои дъщеря им Алис да стане кака.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Локомотив Пловдив трансферира Пиер Зебли в азербайджанския Зира
Локомотив Пловдив трансферира Пиер Зебли в азербайджанския Зира
Къде са пропуските на съда при случая с обезобразеното момиче?
Къде са пропуските на съда при случая с обезобразеното момиче?